Reprezentanții delegațiilor române și ucrainene au parafat ieri, la Sucevița, proiectul „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii poliției de frontieră în vederea consolidării activităților comune pentru cooperarea poliției la frontiera RO-UA”.
Conform comunicatului transmis de Poliția de Frontieră, obiectivul general al proiectului constă în reabilitarea și modernizarea infrastructurii în vederea consolidării activităților comune pentru cooperarea poliției la frontiera româno-ucraineană și integrează idei, priorități și acțiuni ale autorităților de frontieră, fiind identificate soluții care vor îmbunătăți activitatea poliției de frontieră și vor contribui la prevenirea infracțiunilor transfrontaliere.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, care este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și cofinanțat de statele participante în program cu un buget de 2.340.566,23 euro. Proiectul are doi parteneri, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației (lider de proiect) și Detașamentul de Grăniceri Cernăuți (beneficiarul nr. 1) și se desfășoară în perioada 26 martie 2021 – 25 martie 2023, cu o durată de implementare de 24 de luni.
În cadrul acestuia vor fi reabilitate și modernizate sediul Sectorului Poliției de Frontieră Vicov, precum și Sediul Sectorului Cheprepivka, din cadrul Detașamentului de Grăniceri Cernăuți, Ucraina. Proiectul are ca obiective specifice îmbunătățirea eficienței activităților operaționale comune care răspund prevenirii și combaterii infracțiunilor transfrontaliere, îmbunătățirea condițiilor de muncă prin reabilitarea sediilor poliție de frontieră din Vicov și Sectorului Cheprepivka, cât și creșterea nivelului de încredere al cetățenilor în structurile poliției de frontieră, prin crearea unei imagini instituționale moderne, flexibile și eficiente, conform standardelor europene. În cadrul proiectului 270 de polițiști de frontieră vor participa la întâlniri operaționale comune și cinci mii de cetățeni din zona Vicovu de Sus și Cheprepivka vor fi informați despre activitățile comune româno-ucrainene desfășurate în domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor transfrontaliere. Valoarea totală a proiectului care face obiectul finanțării nerambursabile este 2.340.566,23 euro, din care 1.300.000 euro reprezintă contribuția UE și 1.040.566,23 euro este cofinanțarea beneficiarului.