Învățătoarea Ilaria Pușcă, coordonatoarea Ansamblului „Gura Izvorului” Vatra Moldoviței, a fost desemnată „ambasadoarea” județului Suceava la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”, ediția a VII-a, care va avea loc, în perioada 19-20 iunie 2021, în Bucovina, la Suceava.
Dumitru Parasca, inițiatorul și susținătorul financiar al acestui proiect cultural, o descrie pe Ilaria Pușcă ca fiind un om bun, talentat, un dascăl dedicat, într-un cuvânt, o creatoare de frumos. „Ilaria Pușcă, directoarea Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței, ne-a oferit un minunat și neprețuit dar pe care vi-l împărtășim și dumneavoastră, dragi români. De 25 de ani, împreună cu Ansamblul <Gura Izvorului>, pe care l-a creat și pe care îl conduce, doamna Ilaria Pușcă povestește lumii întregi, pe scenele din țară și din străinătate, despre jocurile copilăriei din vremurile când copiii știau să se joace de-adevăratelea. Bun venit în Regatul Sânzienelor, om minunat! Dumnezeu să vă ocrotească mulți ani de acum înainte!”, a completat Dumitru Parasca.
De 25 de ani, învățătoare Ilaria Pușcă organizează numeroase manifestări folclorice care au ajuns să fi cunoscute pe plan local, național, dar și internațional. A terminat Liceul Pedagogic la Suceava și a început profesia de dascăl la Ciumârna. Peste tot pe unde a fost cu copiii din Ansamblul „Gura Izvorului”, Ilaria Pușcă a știut cum să le vorbească oamenilor despre Bucovina, despre satul Ciumârna, despre comuna Vatra Moldoviței, pentru că, spune ea: „ne-am născut, creștem și trăim sub streașina Mănăstirii Moldovița, ctitoria lui Petru Rareș, feciorul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, și
oriunde ne ducem noi povestim că suntem urmașii destoinicilor voievozi mușatini”.
Jocurile copilăriei
Cu multe amintiri adunate din propria copilărie, învățătoarea a încercat și a reușit să scoată la suprafață ludicul copilăriei de-altădată, când copiii mergeau la joacă după ce își terminau „trebușoarele” cu care erau însărcinați de părinți. Responsabilitatea deprinsă de învățătoare în copilărie a ajutat-o mult și la maturitate. Punând cap la cap amintirile din copilărie, jocurile din trecut, a reușit să realizeze un spectacol de succes al jocurilor copilăriei, pe care l-a intitulat „La joacă, pe prund, mai către seară!”.
Personajul principal al spectacolului este un oarecare copil, dar în acel copil se regăsește și Ilaria Pușcă. De-a lungul anilor, Ansamblul „Gura Izvorului” și Ilaria Pușcă au reușit să obțină numeroase premii, distincții, au fost invitați la evenimente culturale de prestigiu, unde au făcut cinste Bucovinei. Ilaria Pușcă face parte din categoria de oamenicare prin tot ceea ce fac păstrează și transmit mai departe tradițiile zonei pe care o reprezintă. Merită cu prisosință titlul de „ambasadoare” a județului Suceava la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”, ediția a VII-a, titlu care, după cum a spus ea, o onorează. La ediția din acest an, vor fi prezenți peste 40 de „ambasadori” în „Regatul Sânzienelor”, „oameni care păstrează viu spiritul acestui ținut de basm”. Este vorba de persoane cunoscute din toată țara, dar și de peste hotare. Dumitru Parasca, organizatorul festivalului, a completat că așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu toți „ambasadorii” în Bucovina, la Suceava, pe 19-20 iunie, în „Regatul Sânzienelor”, la Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor”.