Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a oficiat, marți, o slujbă de sfințire a troiței cu icoana „Învierea Domnului” de la Aeroportul ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Troița a fost ridicată la inițiativa președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cu binecuvântarea regretatului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen. După slujba de sfințire, președintele CJ Suceava a ținut să îi mulțumească arhiepiscopului ÎPS Calinic, el amintind că troița a fost ridicată în locul în care a fost adusă pentru prima dată Lumina Sfântă de la Ierusalim, în anul 2009. „E o mare bucurie în această săptămână a patimilor să particip la această slujbă de sfințire a acestei troițe cu simbolul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trebuie să îi mulțumesc bunului Dumnezeu și iertată să îmi fie lipsa de modestie că mi-a aparținut această inițiativă să ridicăm această troiță, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Pimen, fie iertat. Pentru că am socotit că trebuie să aducem o rugăciune aici, unde pentru prima dată în 2009, împreună cu părintele stareț de la Putna, părintele Melchisedec, veneam cu o delegație de la Ierusalim și aduceam Sfânta Lumină cu binecuvântarea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților de atunci, Înaltpreasfințitul Pimen”, a declarat Flutur. El a spus că începând din 2009 Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în fiecare an la Suceava, cu excepția anului trecut, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid.
În același timp, Gheorghe Flutur a precizat că poate să spună că la Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava s-a întâmplat un miracol, în privința creșterii numărului de pasageri din ultimii ani. „Îmi aduc amine că în urmă cu câțiva ani circulau foarte puțini pasageri, 30 – 40.000 pe an. În patru ani de zile a crescut de zece ori numărul de pasageri de pe acest aeroport și ne rugăm și pentru ei să călătorească în pace, în liniște, fără evenimente neplăcute. Ce bucurie mai mare și ce miracol decât că și Bucovina se leagă cu țara și cu lumea. Și numai în ultima lună am anunțat trei noi destinații internaționale și avem acum speranțe și spre Spania sau Tel Aviv și ne rugăm pentru aceasta, pentru că dorim ca pelerinii care merg în Țara Sfântă să aibă curse de la Suceava”, a mai declarat Gheorghe Flutur. El a arătat că icoana ”Învierea Domnului” de pe troița de la aeroport este din mozaic și sticlă topită, pictată manual și a fost realizată de o firmă consacrată din Iași.
După ce a oficiat slujba de sfințire, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a spus că Învierea Domnului a fost crezută de unii și contestată de alții, iar pentru susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute. „Printre argumentele vii se numără toți cei care l-au văzut pe mântuitorul Iisus Hristos înviat. Iar printre argumentele mute se numără, într-o ordine, giulgiul de la Torino, mahrama Veronicăi, ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim”, a arătat ÎPS Calinic. Înaltul ierarh a mai spus că primul care a scris despre Sfânta Lumină a fost un călugăr occidental, Bernard, în anul 870, acesta fiind și martor ocular al momentului, iar ulterior au scris și bizantinii, armenii, occidentalii și chiar musulmanii. ÎPS Calinic a mai explicat că Sfânta Lumină a intrat în tradiție pe baza argumentelor scripturistice, fiind văzută de mironosițe, de apostoli, de Toma și de către toți cei care s-au bucurat acest moment.