Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Suceava, în satul Călinești Enache, comuna Dărmănești. Un localnic care creștea 12 porci a sesizat că animalele dau semne de boală, iar probele recoltate au confirmat că toate suinele sunt infectate. Din păcate, nu a existat altă variantă decât de sacrificare în regim de urgență a celor 12 porci.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că porcii erau înregistrați sanitar-veterinar, iar proprietarul a anunțat la timp medicul veterinar, cât animalele încă trăiau, astfel că sunt șanse ca acesta să fie despăgubit.
Sanitar-veterinarii au indicii destul de clare și de unde a ajuns virusul în gospodărie. Proprietarul lucrează în pădure, iar mistreții sunt factorul principal de răspândire.
La nivelul județului Suceava sunt active trei focare de pestă porcină africană la porcul domestic, la Corocăiești - Verești, la Marginea și la Călinești Enache.
Recent, s-a confirmat existența virusului și la un porc mistreț găsit mort în zona Pătrăuți. La Pătrăuți, Dolhasca și Vatra Dornei sunt declarate trei focare de pestă porcină africană la mistreț.
Având în vedere că toate datele indică faptul că mistrețul răspândește virusul, crescătorii de porci sunt rugați să fie atenți la o serie de detalii importante, atunci când merg în pădure sau pe ogoare, la activități agricole.
Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite
Sanitar-veterinarii au date că prin județ continuă să circule și să vândă porci samsarii de animale, și aceștia fiind un factor important de transmitere.
Marea problemă este că acest virus, odată instalat, face ravagii în populația de porci. Dacă focarul nu este izolat, dezastrul poate deveni unul general.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.