Recent decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de cavaler, Monseniorul Ionuț Paul Strejac, suceveanul care lucrează în diplomația papală, a avut doar cuvinte de apreciere la adresa celor care l-au ajutat să ajungă unde este acum. Recunoaște că nu se aștepta să primească o asemenea distincție. ”De obicei, ne desfășurăm activitatea fără a ne aștepta la o recunoaștere deosebită. Lucrăm pentru binele comun, pentru oameni, pentru binele trupesc și sufletesc, pentru apărarea demnității fiecărui om și pentru pacea în lume. Recompensa o așteptăm de la Dumnezeu. Dar, sigur, atunci când apar și astfel de distincții le primim cu sfioasă bucurie”, a arătat Monseniorul Ionuț Paul Strejac. Suceveanul aflat în slujba Vaticanului a mai mărturisit că a avut un sentiment de recunoștință în momentul în care a fost premiat de Președiniția României, dar nu i-a uitat pe cei care de-a lungul timpului i-au îndrumat pașii în viață. ”Suntem ceea ce suntem și datorită familiei, a comunității, a locului din care provenim. Bagajul uman, spiritual și cultural se formează în timp, dar bazele, sămânța este pusă acasă. E așadar o decorație pentru care îi mulțumesc Domnului Președinte, dar și tuturor celor pe care i-am întâlnit de-a lungul formării mele. Cu ei doresc să împărtășesc această decorație. Familia, prietenii, comunitatea de origine din Suceava și din întreaga regiune a dragei noastre Bucovina. Iată, aș spune că mă cuprinde un gând de recunoștință față de toți cei care au semănat și au ajutat să crească persoana care sunt astăzi”, a mai spus Monseniorul Ionuț Paul Strejac.
”Nimeni nu se salvează singur. Ori ne salvăm împreună, ori murim toți”
Este de părere că românii care trăiesc și lucrează în afara granițelor sunt ambasadori ai țării noastre, ai ținutului nostru, în bine și nu numai. ”Important e să fim oameni acolo unde suntem. Sunt sigur că avem mulți suceveni care fac cinste țării și regiunii noastre”, și-a exprimat convingerea Monseniorul Ionuț Paul Strejac.
Referitor la rolul bisericii în societatea actuală, suceveanul de la Vatican crede că este unul extrem de important, fie că este vorba de tradițiile răsăritene sau occidentale. ”Trebuie să mergem împreună, cum a subliniat Papa Francisc în timpul vizitei sale în România, în iunie 2019. Biserica și slujitorii săi sunt chemați să fie aproape de Dumnezeu și aproape de oameni. Aceasta este menirea Bisericii, să fie aproape de om și să-l ajute să se apropie de Dumnezeu. Papei Francisc îi este dragă această expresie pe care a încercat să o implementeze încă de la începutul urcării sale pe Scaunul Apostolului Petru: <Biserica, spital de campanie. Biserica care vindecă rănile și suferințele omului de azi>. În timpul dificil al pandemiei pe care îl trăim, Papa îi invită pe liderii religioși și politici mondiali să vâslească în aceeași direcție. Nimeni nu se salvează singur. Ori ne salvăm împreună, ori murim toți. Cultura fraternității, a solidarității este antidotul pe care Papa Francisc îl propune în fața individualismului și al egoismului atât de marcant în aceste vremuri. În fața fricii și a izolării, a sloganului, fiecare pentru el, Papa ne spune: <Să mergem împreună cu încredere și curaj>”, a mai transmis Monseniorul Ionuț Paul Strejac.
Acesta a dorit să adreseze și un gând pentru creștinii ortodocși care au început Săptămâna Sfântă: ”Lumina lui Cristos să ne reînnoiască și să ne ajute să mergem pe căile indicate de Dumnezeu, redescoperindu-ne cu toții frați”.