Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că instituția pe care o conduce a definitivat lista manifestărilor care vor fi organizate pentru a marca 150 de ani de la „Marea Serbare de la Putna”. Gheorghe Flutur a declarat că CJ Suceava, împreună cu instituțiile subordonate, organizează și finanțează o serie de evenimente ocazionate de aniversarea celor 150 de ani de la ”Serbarea de la Putna”. Astfel, Flutur a spus că administrația județeană va asigura participarea la eveniment a reprezentanților comunităților istorice de români din afara granițelor țării, iar împreună cu ASCOR Suceava și alte ONG-uri și entități interesate, va realiza pelerinaje pedestru și cu bicicletele pe traseele Sucevița-Putna, Moldoviţa-Putna și Ciprian Porumbescu-Putna.
El a mai spus că va fi organizat și un infotour destinat vectorilor de imagine din mediul online în domeniul turismului, precum și o expoziție foto-documentară ”Serbarea de la Putna (1871) - 150 de ani de istorie”, care va fi deschisă pe 12 august la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și apoi va fi itinerată în școlile din județ.
„Pentru a marca cei 150 de ani, în colaborare cu Universitatea <Ștefan cel Mare>, va fi organizat simpozionul științific <Bucovina - file de istorie, 150 de ani de la Serbarea de la Putna>, iar în colaborare cu Mănăstirea Putna se va organiza expoziția <Serbarea de la Putna - 1871. Continuarea unui ideal>, o expoziție itinerantă, Putna – București – Suceava”, a arătat șeful administraţiei județene.
Programul manifestărilor va cuprinde și pomenirea domnilor Moldovei, la Cetatea de Scaun a Sucevei, organizarea proiectului educațional „150 de ani de istorie. Serbarea de la Putna și noile generații”, în perioada 1 iulie - 15 august 2021, inițierea Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” și punerea în scenă a operetei ”Crai Nou”, precum și a unui concurs vocal instrumental, „Sub semnul lui Ciprian Porumbescu”, la care vor participa elevii Școlii de Arte ”Ion Irimescu” din Suceava. Tot în cadrul programului vor fi conservate și restaurate piese relevante pentru eveniment aparținând Mănăstirii Putna, care vor face parte din expoziția temporară itinerantă Putna – București - Suceava.
CJ Suceava va aloca 646.000 de lei pentru manifestări
Gheorghe Flutur a spus că un alt proiect va fi „În ctitoriile lui Ștefan cel Mare”, care cuprinde mai multe acțiuni culturale, printre care „Trasee eminesciene”, adică un concurs internațional de recitare a poeziei din lirica eminesciană „La Putna”, în perioada iunie-iulie 2021, prăznuirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, prin manifestări cultural-artistice și producții, în iulie, precum și pelerinaje la Mănăstirea Putna la 150 de ani de la „Marea Serbare”. Tot din acest proiect mai face parte „Vatra Satului Bucovinean”, respectiv tezaurizarea și păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor și a gastronomiei în județul Suceava, un spectacol muzical-coregrafic susținut de Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu, un concurs de creație literară „Serbarea națională de la Putna - 150 (1871-2021)”, în perioada mai-septembrie 2021, și un concurs de recitare de poezie pentru elevii de etnie română din Regiunea Cernăuți, cu ocazia împlinirii celor 150 de ani.
Președintele Consiliului Județean Suceava a adăugat că și Mănăstirea Putna va organiza mai multe evenimente, printre care expoziția „Serbarea de la Putna”, realizarea și montarea efigiilor în bronz ale organizatorilor ”Serbării de la Putna” și ale organizatorilor altor serbări patriotice în spațiul alăturat statuii lui Mihai Eminescu de la Putna, realizarea Crucii comemorative a Marii Sărbători ”Ștefan – 500” din 2004, realizarea Albumului aniversar ”Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni Putna, 1871” cu prefața scrisă de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, precum și a medaliilor omagiale care vor fi oferite participanților care desfășoară activități aniversare.
Gheorghe Flutur a mai spus că tot Mănăstirea Putna va realiza o serie de publicații științifice și de popularizare, materiale audio, video și sisteme informatice pe tema aniversării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna și a luptei pentru unitatea românilor, un simpozion dedicat academicianului Zoe Dumitrescu - Bușulenga - Maica Benedicta (26-29 iulie 2021) și un simpozion de istorie, ”Colocviile Putnei” (1-4 septembrie 2021), având ca temă principală Serbarea din 1871.
Mănăstirea Putna va mai organiza refacerea traseului poetului Mihai Eminescu de la Cernăuți la Putna, pe ruta Cernăuți - Storojineț – Crasna - Vicov – Putna, serbarea aniversare „Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” și un congres studențesc aniversar în data de 15 august 2021, precum și concursuri naționale pentru studenți și tineri.
Gheorghe Flutur a spus că în cadrul parteneriatului, Consiliul Județean Suceava va sprijini Mănăstirea Putna cu suma de 646.000 lei. El a spus că proiectul de hotărâre pentru aceste manifestări se află pe ordinea de zi a ședinței CJ Suceava din data de 29 aprilie.