Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat că Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de muncă care va aduce obligativitatea angajatorului de a informa angajatul despre obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. Angelica Fădor a amintit că pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat.
„Guvernul condus de PNL pune accent pe informarea și conștientizarea angajaților. Astfel, salariații au varianta de a decide ei înșiși la ce fond de pensii administrat privat să se înscrie, în loc să fie repartizați aleatoriu de sistem”, a declarat Fădor. Ea a ținut să precizeze că în perioada 2017-2019, Guvernarea PSD a atacat permanent Pilonul 2 și a încercat, practic, prin diverse tertipuri, naționalizarea Pilonului 2. Deputatul PNL de Suceava a arătat că liberalii s-au opus cu succes acestor tentative pesediste. PNL susține acest sector, care este o alternativă la sectorul public de pensii, aflat în deficit, și vine în sprijinul angajaților care acum au posibilitatea să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient fondul de pensie.
„Cele șapte fonduri de pensii private Pilon II, cu circa 7,6 milioane de participanți salariați români, au încheiat luna martie din 2021 cu active totale de 80,2 miliarde de lei, record istoric, în creștere cu 5 miliarde lei de la începutul anului. Creșterea s-a înregistrat în principal pe fondul contribuțiilor trimise de salariații români și ca urmare a aprecierii cotațiilor din portofoliu”, a declarat Angelica Fădor. Ea a mai spus că luna martie 2021 a fost prima lună de la înființarea sistemului de pensii private Pilon II în România, respectiv din 2008 până în prezent, când activele acestor fonduri au depășit pragul de 80 miliarde de lei.