Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan vrea să știe care este stadiul încheierii contractelor de furnizare de energie electrică pe piața liberă și eliminarea unor clauze înșelătoare. Pentru a afla detalii suplimentare despre acest subiect, parlamentarul sucevean s-a adresat atât președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, cât și președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriță.
”Procesul de liberalizare a pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici din România a demarat cu relativă întârziere și cu mai multe sincope, în detrimentul consumatorilor finali. Astfel, până la începutul acestui an, un număr foarte redus de gospodării încheiaseră noi contracte pe piața liberă, existând riscul ca acești consumatori să fie incluși automat în tarifele serviciului universal, mai mari și cu peste 25% față de tarifele reglementate. În acest context, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a prelungit termenul pentru încheierea noilor contracte pe piața liberă până la data de 30 iunie 2021, în speranța că până la această dată majoritatea consumatorilor vor alege cea mai bună ofertă de pe piață și vor contracta noile servicii de furnizare”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul liberal spune că în ofertele prezentate de mai mulți furnizori a constatat că multe din ele conțin clauze mai mult sau mai puțin înșelătoare, care, în ansamblu, nu generează tarife și facturi mai mici pentru consumatorii casnici. ”În condițiile în care procesul de liberalizare a pieței energiei electrice a urmărit prioritar două obiective – prețuri mai mici și servicii de o calitate superioară – doresc să îmi transmiteți care era, la data de 15 aprilie, numărul și ponderea consumatorilor casnici care au contractat servicii pe piața liberă. Ce măsuri aveți în vedere dacă până la data de 30 iunie veți constata că o parte semnificativă a consumatorilor casnici nu au reușit să încheie noile contracte?”, sunt aspecte pe care Ioan Balan le vrea lămurite.
De asemenea, deputatul sucevean mai vrea să afle ce măsuri s-au dispus pentru înlăturarea unor clauze înșelătoare/abuzive din noile contracte de furnizare, astfel încât liberalizarea să conducă la facturi mai mici.
”Cunoscând valoarea tarifelor reglementate din anul 2020 și ofertele prezentate de operatorii economici, vă rog să precizați dacă ați dispus o evaluare privind eventualele reduceri ale prețurilor în piața liberă. Având în vedere faptul că a existat și continuă să existe suspiciuni cu privire la existența unor posibile înțelegeri neconcurențiale între furnizori, vă rog să precizați ce măsuri au fost dispuse”, sunt alte două lucruri la care Ioan Balan așteaptă clarificări de la Consiliul Concurenței și de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.