De o bună bucată de timp Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se bucură de o creștere a prestigiului în rândul universităților din România și nu numai, rezultatele învățământului superior sucevean dobândind referințe de calitate și performanță. Dacă ar fi să privim retrospectiv asupra calificativelor primite de USV în cadrul unor clasamente precum QS University Rankings sau SCImago Institutions Rankings, putem lesne remarca o creștere de popularitate a instituției de la an la an. Au fost apreciate astfel calitatea și dinamica activității de cercetare din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, fapt ce a plasat-o printre universitățile performante din România și din zona europeană în care activează.
USV, în topul universităților din România
În cadrul unui top realizat de uniRank University Ranking, una din cele mai importante platforme internaționale specializate în clasificarea instituțiilor de învățământ superior, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se plasa la începutul anului 2020 pe poziția 10 din 78 de universități românești luate în considerare, o urcare cu 4 poziții față de clasamentul realizat pe anul 2018, iar în ceea ce privește popularitatea pe Facebook se clasa pe un merituos loc 12.
„Acest clasament publicat la aniversarea a 30 de ani de universitate și a 57 de ani de învățământ superior la Suceava certifică inițiativele și eforturile constante în direcția internaționalizării, având la bază activitățile didactice și pe cele de cercetare, fiind o recunoaștere a dezvoltării instituționale pe care USV a înregistrat-o. Creșterea vizibilității pe plan internațional, calitatea personalului academic și infrastructura didactică și de cercetare modernă reprezintă factori care au determinat creșterea atractivității USV pentru candidații la studii din afara țării”, declara conducerea USV în urmă cu mai bine de un an.
Conform clasamentului realizat de către QS University Rankings, unul din primele 3 topuri universitare internaționale, în cursul anului trecut Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situa pe locul 10 în Topul Universităților din România, urcând o poziție față de anul precedent. Este remarcabil faptul că USV se situa pe poziția a doua la nivel național în ceea ce privește numărul de citări raportat la numărul de publicații, după Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și pe poziția 68 la nivel regional european, cu o urcare cu 12 locuri față de anul precedent. De asemenea este notabilă clasarea USV pe locul al treilea la nivel național în ceea ce privește ponderea cadrelor didactice din străinătate, topul reliefândscorul maxim (100) pe care USV l-a înregistrat la indicatorul care măsoară ponderea cadrelor didactice care dețin titlul de doctor, precum și locul al doilea în ceea ce privește ponderea studenților străini.
Performanțe datorate dinamicii activității de cercetare în cadrul USV
De o nouă imagine se bucură în cadrul ediției 2021 a Clasamentului SCImago Institutions Rankins calitatea și dinamica activității de cercetare din cadrul USV. Acest clasament plasează în acest an universitatea suceveană pe locul 11 în România, la egalitate cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, în urcare cu trei locuri prin comparație cu ediția precedentă. USV a urcat cu un loc și în clasamentul dedicat universităților din Europa de Est, situându-se pe locul 113, față de 114 anul trecut, dintr-un total de 414 universități ierarhizate în acest an.
Performanțele sunt realizate cu un corp profesoral semnificativ mai mic din punct de vedere numeric, fapt care certifică atât valoarea resursei umane, cât și înalta calitate a cercetării și aprecierea acesteia în comunitatea academică internațională.
De asemenea, dacă se face o analiză a clasamentului defalcat pe domenii, la nivel național se remarcă poziționarea onorantă a USV între universitățile din România, respectiv locul 5 în domeniul Științe Biologice și Agricultură și în domeniul Economie, Econometrie și Finanțe, locul 6 în domeniile Inginerie, Știința Calculatoarelor, Chimie și în cel al Științei Mediului. Clasamentul arată o plasare pe locul 8 în domeniul Științe Sociale și în domeniul Matematică, precum și ocuparea locului 11 în domeniul Științele Pământului.
Implicare și sprijin constant dat timp de un an comunității de către USV, în lupta împotriva pandemiei
Pentru Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava anul care a trecut de la debutul pandemiei de COVID-19 a însemnat perioada în care a fost necesară ajustarea priorităților comunității academice, adaptarea activităților didactice, de cercetare și sociale noului context epidemiologic. Confruntată cu un sumbru scenariu în cursul primăverii trecute, conducerea USV a fost nevoită să ia decizii sigure și responsabile pentru propriii studenți și personalul propriu, vizând contracararea efectelor propagării virusului SARS-CoV-2. USV a avut astfel o contribuție decisivă la combaterea efectelor cauzate de răspândirea virusului, printr-o serie importantă de acțiuni.
Printre acțiunile concrete amintim în primul rând implementarea unei linii complete de testare semi-automată COVID-19, care a fost transferată Spitalului Județean Suceava pentru dezvoltarea primului laborator de diagnostic COVID-19 din județ. Cadre didactice ale USV s-au implicat voluntar în munca din cadrul laboratorului și au contribuit la instruirea altor specialiști în realizarea testelor și la dezvoltarea noilor laboratoare de testare.
O prioritate a USV a fost să contribuie la digitalizarea activității Direcției de Sănătate Publică Suceava, prin dezvoltarea unui pachet de programe software necesar populării și gestionării bazei de date cu probele și rezultatele testărilor COVID.
USV a dezvoltat o hartă interactivă online pentru autoritățile locale și locuitorii din județele Suceava și Botoșani, proiectul cartografic InfoMED oferind informații ușor accesibile, legate de grupele de vârstă vulnerabile, farmacii, cabinete ale medicilor de familie, unități medicale disponibile, distanța cea mai scurtă până la cel mai apropiat punct de interes.
Chiar dacă deține o facultate de medicină aflată în formare, USV a avut contribuții importante pentru combaterea pandemiei prin secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România. USV este de altfel singura universitate din România care a secvențiat genomul virusului SARS-CoV-2 și instituția din România cu cele mai multe probe secvențiate și acceptate în Global Initiative on Sharing All Influenza Data, principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2.
Implicarea activă a universității sucevene în susținerea comunității a fost evidențiată și înainte de criza sanitară, de către experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care au numit Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava drept exemplu de „instituție ancoră pentru o regiune, jucând un rol cheie în comunitate și în ecosistemul înconjurător, fiind clar angajată să dezvolte o agendă antreprenorială”.Progresul constant înregistrat de USV în ultimii ani justifică așadarplasarea onorantă a universității sucevene în topul universităților performante la nivel internațional și ridică la rangul de mândrie angajarea unor studii la instituția de învățământ superior suceveană.