În cadrul unei succinte analize a gradului de vaccinare în rândul locuitorilor municipiului Suceava, lovit puternic de izbucnirea pandemiei anul trecut, primarul Ion Lungu a estimat că aproximativ 20% dintre cei care locuiesc efectiv aici sunt deja vaccinați, făcând apel și la ceilalți să procedeze la fel, pentru a crește gradul de imunizare a populației până în toamnă.
Astfel, în perioada 15 ianuarie – 20 aprilie, numărul total al vaccinărilor în municipiul Suceava a fost de 36.588, din care 14.532 cu rapel.
“În procente, raportat la populația municipiului Suceava, ar reprezenta 11,49% dintre suceveni au făcut deja și rapelul, în vreme ce 17,81% din total sunt vaccinați, măcar cu prima doză. Dar dacă excludem din calcule copiii, care nu se vaccinează, și persoanele cu dublă cetățenie, precum cei din Republica Moldova sau Ucraina, care au domicilii pe Suceava, dar nu stau aici, putem spune că procentul de vaccinare este măcar de 20%, din care 15% cu rapel”, a precizat edilul sucevean.
El a atras atenția asupra faptului că și la Suceava au început să fie reticente persoanele la vaccinare, ceea ce pune în pericol campania de imunizare.
“Și în municipiul Suceava avem locuri vacante la vaccinare la cele trei centre de vaccinare deschise de primărie – 2.485 de locuri în intervalul 23-28 aprilie, din care 1.237 la Astra Zeneca, 933 la Pfizer și 315 la Moderna.
Fac apel la angajatorii publici și privați să încurajeze salariații să se vaccineze, la personalitățile orașului din toate domeniile de activitate, din societatea civilă, educație, cultură, sport, mass-media.
Trebuie să facem cu toții front comun, să vaccinăm cât mai multă populație în municipiul nostru. Ne uităm la țări precum Israel, unde s-au ridicat restricțiile datorită succesului campaniei de vaccinare. Vrem să ajungem și noi acolo. Toți știm cât a pătimit orașul nostru. Vrem să fim sănătoși”, a spus Ion Lungu, care consideră că aceasta este calea cea mai sigură pentru a se elimina și obligativitatea purtării măștii de protecție.
Muncă de convingere în acest sens mai este de făcut inclusiv în rândul salariaților Primăriei Suceava, chiar dacă gradul de vaccinare este destul de bun, de 45%, în condițiile în care 357 de persoane sunt vaccinate.
“Din păcate există și aici reticență, mare parte dintre salariații de la Domeniul Public erau programați să fie vaccinați cu AstraZeneca, mulți au renunțat.
Sper ca în perioada următoare să se simplifice programarea pentru vaccinare – recomand sucevenilor să se vaccineze într-un număr cât mai mare, încât în vară sau până în toamnă să avem o imunizare cât mai mare și o rată de îmbolnăvire cât mai mică”, a concluzionat edilul sucevean.