Cazurile de pestă porcină africană continuă din păcate să apară în zone diferite din județ, semn că virusul este răspândit, cel mai probabil pe cale silvatică, de la porcii mistreți.
Cazurile nou apărute la porci domestici, din gospodării, sunt la Rotopănești - Horodniceni, la Marginea și la Corocăiești - Verești, ultimul fiind în fază de suspiciune, în curs de confirmare prin probe de laborator.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a reușit să închidă în ultimele luni nu mai puțin 12 focare de pestă porcină africană.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că este esențial ca oamenii care au porci în gospodării să conștientizeze pericolul și să își ia măsuri minime de bio-securitate.
”Odată cu începerea activităților agricole pericolul a crescut, crescătorii merg pe câmp, pe unde umblă și mistreții, și pot aduce virusul când revin acasă. Îi rugăm pe suceveni să-și ia niște măsuri minime, să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite”, a explicat doctorul.
Directorul DSVSA Suceava a subliniat că situația privind virusul nu este deloc roz, având în vedere numărul mare de focare din județele vecine, dar și din județul Suceava, unde mai sunt deschise trei focare la porcii mistreți, la Vatra Dornei, Dolhasca și Pătrăuți. În aceste condiții, respectarea unor măsuri minime de protecție și prevenție, cele amintite mai sus, ar trebui să devină obligatorii, iar oamenii care le citesc să le spună mai departe și crescătorilor din localitatea lor de domiciliu.
Sanitar-veterinarii au date că prin județ continuă să circule și să vândă porci samsarii de animale, și aceștia fiind un factor important de transmitere.
Marea problemă este că acest virus, odată instalat, face ravagii în populația de porci. Dacă focarul nu este izolat, dezastrul poate deveni unul general.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%. La porcii mistreți rata de mortalitate este ceva mai redusă, dar nu cu mult.
Virusul nu se transmite la om, dar face ravagii în populațiile de porcine.