Obiceiurile din perioada Paștelului din Bucovina sunt promovate la nivel european și prin intermediul elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava. Activitățile au loc în cadrul proiectului Erasmus+ : CHARM - Cultural Heritage Album Raw Makers, iar la acțiune participă școli din Polonia, Turcia, Lituania, Italia și Suedia.
”Scopul proiectului este crearea unui album foto promoțional, cu diferite aspecte și obiceiuri din Bucovina, moștenirea noastră culturală, care să fie promovat internațional. Marți,13 aprilie, la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus. Pentru acest eveniment al școlii, deși sunt în vacanță, elevii de la învățământul primar s-au implicat exemplar și au realizat o vastă expoziție cu specific pascal, ilustrând într-un mod autentic sărbătoarea Paștelui în ținutul de poveste al Bucovinei”, a arătat Diana Rusu Salup, coordonatorul acestui proiect din partea unității de învățământ din Suceava.
Elevii care au luat parte la acțiunile de marți au fost îndrumați de profesorii Adina Grigoraș, Ileana Mînican, Daniela Motrescu, Raluca Morhan, Mihaela Tudosă, Anca Căldăruș, Liliana Pintilie, Mihaela Rusu, Cătălina Lucasevici.
”Evenimentul desfășurat online, datorită contextului actual, a adus bucurie invitaților, aceștia putând urmări câteva activități desfășurate în cadrul atelierelor de pictat icoane pe sticlă, cusut și încondeiat ouă. Activitățile din cadrul acestor ateliere au fost desfășurate de către elevii de gimnaziu, care fac parte din echipa de proiect”, au mai transmis profesorii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava.
Atelierele au fost coordonate de profesorii Olga Marcela Reuț, de la Palatul Copiilor Suceava, profesorul de religie Cristi Gabriel Hurjui și profesoarele Ștefania Domunco, Maricica Andronache și Maria Ienache.
La acțiune au fost prezenți și inspectorii pentru învățământ primar Adriana Coțovanu și Dorina Dulceac. Acestea au mărturisit că activitatea desfășurată a adus în avans emoții de primăvară bucovineană, culoare și tradiții, cu frumusețe și drag de locurile de care aparțin.
„Felicitări colegelor pentru crearea oportunității de a prezenta frumusețile ținutului nostru și altor popoare, acest proiect reușind să lege culturi și oameni într-un spațiu virtual de neînvins, atunci când există dorința de promovare, cunoaștere și comunicare interumană.
Felicitări copiilor care au ales să-și petreacă timp din vacantă pentru a arăta fărâme din tradițiile bucovinene, din spații ce contribuie la ființarea noastră: biserica și casa părintească! Felicitări părinților care își sprijină copiii în dobândirea de valori culturale de neînlocuit! Am participat cu emoție la ceea ce poate fi considerat o oxigenare culturală care bucură că ne-am revăzut și ne-am conectat anticipat la fericirea de a întâmpina Sărbătorile Pascale în lumină și cu binecuvântare”, au declarat cele două inspectoare.
”Ospitalitatea și omenia tipic bucovinene au fost transmise virtual, grație profesorilor și elevilor, care au proiectat, organizat și desfășurat o activitate menită să promoveze valorile tradiționale strămoșești, într-un context internațional. Fiecare detaliu din decorul de poveste în care am fost invitați astăzi, atelierele de prezentare a vechilor obiceiuri bucovinene, au reflectat cu mândrie istoria și moștenirea culturală a regiunii”, a transmis echipa managerială a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava formată din profesoarele Gabriela Mihai și Lăcrămioara Toma.