O amplă acțiune a polițiștilor suceveni desfășurată pe parcursul săptămânii trecute, în mai multe reprize, s-a lăsat cu deranj mare printre cei care fac de ani de zile curse internaționale fără vreo formă de autorizare. Este vorba de autoutilitarele-microbuze care duc câțiva oameni la cursă într-o țară europeană și care de multe ori fac și transport auto, la întoarcere, pe platformă.
Nouă autovehicule tip microbuz, identificate în trafic în timp ce efectuau transport de persoane au fost indisponibilizate de polițiști, adică lăsate fără certificate de înmatriculare și plăcuțele cu numere.
”Având în vedere și cazuistica anilor trecuți dar și specificul acestei perioade în care muncitori sezonieri se deplasează în spațiul Vest European pentru activități lucrative, în scopul descurajării conducătorilor auto de a efectua transport internaţional rutier public de persoane cu încălcarea dispoziţiilor legale sau transport public de persoane contra cost fără a deține o licență specifică tipului de transport efectuat, colegii de la mai multe structuri au derulat o acțiune concentrată în trafic, urmărindu-se cu preponderenţă depistarea în trafic a autovehiculelor destinate prin construcţie să transporte între 4+1 şi 8+1 persoane”, a explicat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene.
Polițiști de la Serviciul Rutier Suceava, împreună cu polițiști de la Biroul Rutier și cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au acționat concomitent în trafic, pe DN 17 și E 85, la orele dimineții, oprind mai multe mașini pe care le aveau în vedere dar și care au ”picat” la control trafic.
În total, în cadrul acțiunii au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 40.000 de lei, cele mai multe la Legea 38/2003 privind regimul transportului public de persoane.
Totodată, au fost reținute 13 certificate de înmatriculare ale unor vehicule destinate transportului de persoane pentru lipsă ITP, defecțiuni tehnice sau lipsa conformității privind transportul de persoane.
În privința celor nouă microbuze rămas fără numere de înmatriculare, posesorii lor le pot recupera în cel mai fericit caz în 90 de zile, după ce achită sancțiunile și remediază defecțiunile ori modificările realizate.
De ce nu ar trebui să existe aceste curse ”pirat”
Este una din cele mai de amploare acțiuni ale polițiștilor suceveni pe linia celor care fac curse internaționale fără licență. Aceștia circulă cu mașini modificate, care nu ar avea cum să fie licențiate pentru transport persoane, acesta fiind și scopul lor, de a nu intra la controale ca transportatori. Pericolul cel mai mare este că mașinile nu sunt verificate tehnic minuțios, și nu au cum prezenta siguranța unei mașini de transport omologate iar șoferii nu au atestate profesionale. Poate cel mai periculos este că cei de la volan forțează adesea limita, pentru a face cursa în timp cât mai scurt. Aceștia parcurg distanțe foarte mari, ducând adesea clienții la adresă. Nu este deloc de neglijat nici că acești pirați fac concurență neloială firmelor autorizate.