Mai multe familii de suceveni care au pierdut din cauza Covid-19 pe cineva drag ne-au relatat că au fost scutite de umilința de a-i înmormânta pe cei apropiați dezbrăcați. Ei au spus că atunci când au fost pentru identificare la morga Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, decedații erau îmbrăcați în haine curate de spital și așa au fost puși în husa cu fermoar și apoi în sicriul sigilat. Întrebat dacă astfel de situații au fost o regulă a spitalului sau excepții, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, ne-a răspuns ferm că protocolul Ministerului Sănătății referitor la persoanele decedate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2 „a fost respectat cu strictețe”.
La insistențele noastre, ne-a declarat că protocolul interzicea îmbrăcarea celor care au murit din cauza Covid, dar nu obliga la dezbrăcarea celor îmbrăcați. Ca urmare, din luna iunie, de când a preluat conducerea spitalului, dr. Calancea a solicitat personalului medical să aibă grijă ca pacienții cu Covid în stare foarte gravă, în fază terminală, să fie îmbrăcați în „haine de spital” în cea mai bună stare și perfect curate. „Am cerut ca din secția în care a murit, decedatul să ajungă la morgă în haine de spital curate, să nu ajungă dezbrăcați în saci. Să fie oamenii înmormântați cu demnitate. Să nu vă imaginați că cei decedați au fost îmbrăcați în costum. Am încercat doar să facem lucrurile omenește, fără să încălcăm protocoalele”, a declarat doctorul Calancea. „Hainele de spital” au fost fie pijamale, fie cămașă și pantaloni, dacă au fost aduse de familie.
După ce în martie anul trecut spitalul din Suceava a fost pus în genunchi și arătat cu degetul ca oaia neagră a sistemului sanitar românesc, după accidentul epidemic pe care l-a avut, când a început să-și revină și-a elaborat protocoale proprii, în completarea celor transmise de Ministerul Sănătății.
Astfel, a permis încă de anul trecut, din iunie, ca pacienții în stare gravă, inclusiv de la Terapie Intensivă Covid, să fie vizitați, în condiții stricte, de o rudă de gradul I, a tratat atât pacienți cu Covid, cât și non Covid, cu respectarea circuitelor pentru fiecare, a avut inițiativa înființării de secții Covid, din noiembrie anul trecut, în toate spitalele din județ, cu excepția celui din Fălticeni, pentru a permite spitalelor din Suceava și Rădăuți să trateze și pacienți cu alte boli, a permis preotului spitalului să acorde asistență spirituală pacienților internați, care au solicitat asta.
Noile reguli de înmormântare stabilite de Ministerul Sănătății
De vineri, 9 aprilie a.c., măsurile aplicate încă de anul trecut de spitalul din Suceava au fost incluse și în protocolul național, elaborat de Ministerul Sănătății.
Conform noului protocol, personalul implicat în manipularea decedatului confirmat cu SARS-CoV-2 îl îmbracă pe acesta cu hainele puse la dispoziție de către familie/reprezentant legal sau reprezentanţii administraţiei publice locale și îl introduce în doi saci rezistenţi de vinil, după pulverizare de biocid pe bază de formol. Apoi decedatul este pus în sicriu, care se închide și se sigilează capacul. Reprezentantul legal al decedatului are dreptul să facă fotografii la identificarea acestuia.
Familia/reprezentantul legal al decedatului care parcurge procedura de identificare vor purta obligatoriu echipament individual de protecţie de unică folosinţă, asigurat cu titlu gratuit de spitalul în care a fost internat pacientul. Familia poate vedea decedatul cu respectarea următoarelor condiții: cel mult două persoane îmbrăcate obligatoriu în echipamentul individual de protecţie, cu respectarea strictă a protocolul de igienă a mâinilor. De la sigilare şi până la înhumare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia. Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.
Înhumarea se va efectua cu sicriul sigilat, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.
„Dată fiind transmisibilitatea ridicată a coronavirusului SARS-CoV-2 este recomandat ca persoanele clinic vulnerabile, cele cu vârstă extremă (copii și vârstnici), persoanele cu comorbidități, să nu vină în contact direct cu corpul decedatului, indiferent dacă poartă echipament de protecție sau nu. Persoanele aflate în izolare sau în carantină nu vor participa la funeralii”, se precizează în protocolul stabilit de Ministerul Sănătății.
În cazul decesului la domiciliu, când există suspiciunea de deces ca urmare a infecţiei cu SARS-COV-2, nu se ridică decedatul până la sosirea autorităţilor competente, anunțate prin numărul unic de urgenţă 112.
Pentru transportul decedatului de la domiciliu sau din spaţiile publice unde a survenit decesul către instituţia de medicină legală vor fi respectate normele atât în ceea ce priveşte echipamentul individual de protecţie al personalului care manipulează sau transportă decedatul, cât şi în ceea ce priveşte manipularea decedatului în vederea introducerii în sacul închis ermetic.
Atunci când decesul s-a produs ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, angajaţii serviciilor funerare vor respecta aceleaşi măsuri de prevenire a transmiterii bolilor infectocontagioase şi vor fi îmbrăcaţi obligatoriu în echipamentele individuale de protecţie. Angajaţii serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului şi nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra decedatului contaminat în urma infecţiei cu SARS-CoV-2.
Persoanele suspecte de Covid nu pot participa la înmormântare
Protocolul subliniază că SARS-CoV-2 poate persista până la 9 zile pe suprafețe de tip metal, sticlă, plastic. În condiții experimentale, virusul a fost detectat până la 72 de ore pe plastic sau oțel inoxidabil. De aceea este importantă curățarea și dezinfecția suprafețelor și ventilația adecvată a spațiului mortuar.
Numărul de persoane care participă la funeralii este cel permis de reglementările oficiale, dar va fi menținut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta păstrarea distanței recomandate în metodologia în vigoare, se vor proteja în mod adecvat iar purtarea măștii faciale este obligatorie.
Persoanele care au simptome sugestive pentru infecția cu SARS-CoV-2 de boală, indiferent de natura lor, nu vor participa la aceste proceduri sau ritualuri. Împărțirea de alimente cu ocazia slujbei religioase se realizează cu respectarea prevederilor în vigoare referitoare la protecția față de infecția cu SARS-CoV-2.
Personalul care depune corpul decedatului în groapă sau cavou va purta echipament de protecție, mănuși care se îndepărtează după manevră, iar mâinile se spală cu apă și săpun. Nu este nevoie ca obiectele personale ale persoanei decedate să fie incinerate sau îndepărtate conform procedurii deșeurilor infecțioase. Ele vor fi mânuite purtând mănuși, curățate cu detergent și dezinfectate cu soluție de min 70 grade etanol, hipoclorit sau o soluție de clor cu concentrația de 0,1% (1000 ppm). Îmbrăcămintea sau alte obiecte din stofă/pânză ale persoanei decedate pot fi spălate în mașina de spălat la 60-90 grade Celsius și cu detergent uzual pentru spălare automată.