Doi hoți care au spart casele oamenilor de afaceri din Suceava au fost condamnați joi într-un nou dosar penal. Este vorba de aceleași fapte, victime fiind alte persoane, prejudiciul total fiind de peste 150.000 de lei în aceste cazuri. Pedeapsa cea mai grea a primit-o Cătălin Tiberiu Mercheș, care are de executat o pedeapsă de 9 ani și 6 luni de închisoare. Acesta a fost găsit vinovat pentru patru furturi, la care s-a adăugat o condamnare cu suspendare mai veche pentru tâlhărie calificată, suspendare care a fost revocată. În acest dosar a mai fost condamnat și Sergiu Nicolae Lahman. Din cele două fapte de furt care i s-au imputat pentru una a fost achitat, iar pentru cealaltă a primit 2 ani și 6 luni de închisoare. Soluția de joi nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
Cei doi au condamnări și într-un alt dosar de furt din casa unui alt om de afaceri, iar în acest moment se află deja în penitenciar, unde își ispășesc pedepsele. În cursul anului trecut, Cătălin Tiberiu Mercheș a primit 7 ani și 2 luni de închisoare, iar Sergiu Nicolae Lahman a fost condamnat la 6 ani și 6 luni. Cea mai grea pedeapsă a primit-o Dumitru Cezar Ioan, zis ”Crețu”, care are de executat 8 ani, 8 luni și 20 de zile de închisoare. Un alt inculpat, Vasile Marian Pirojec, zis ”Pîrjoală”, a primit 4 ani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la furt calificat. În fine, Ionela Dumitru a fost condamnată la 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Nici acest dosar nu este la final, ci în căile de atac.
În general, la aceste furturi s-a acţionat la pont, după ce victima a fost urmărită o perioadă mai îndelungată, timp în care hoţii i-au aflat toate tabieturile. Tot în perioada în care s-a realizat supravegherea a fost studiată zona şi s-a stabilit cum trebuie acţionat.
Loviturile erau date într-un moment în care victimele nu erau acasă, iar hoții puteau acționa fără presiune. De obicei, hoţii întrerupeau alimentarea cu energie electrică, aşteptau ca sistemul de supraveghere pe care proprietarul îl avea instalat să se oprească, iar mai apoi intrau în casele de unde luau bani și bunuri de valoare.