Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 9 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 83 (7695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nivelul la care s-a ajuns

Activiștii de mediu din Suceava sunt tot mai prezenți – camioane cu lemn oprite zilnic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Activiștii de mediu au devenit cu adevărat spaima șoferilor de camioane cu lemne de pe șoselele din județ. Ca nicăieri în țară, acest fenomen a luat o amploare deosebită, de principiu acesta fiind un fapt pozitiv, dacă nu se depășesc anumite limite, cum ar fi urmăririle în trafic și presupuse interese ale activiștilor, care nu sunt însă susținute până acum de probe.  

În ultima perioadă, autoritățile statului primesc zilnic sesizări la 112 venite de la activiștii de mediu, care anunță transporturi de lemn pe care le consideră suspecte, adeseori câte 2-3 pe zi.

Accidentul rutier grav suferit de Daniel Bodnar în luna ianuarie a acestui an nu doar că nu a oprit sesizările în trafic, ci acestea sunt de o perioadă zilnice. Sunt cel puțin cinci activiști de mediu care sună frecvent la 112, de mai multe ori pe săptămână.   

 

Cele mai multe amenzi sunt pentru refuzul cântăririi mașinilor cu lemn  

Dacă în privința actelor nu prea mai sunt cazuri de transporturi de lemn fără documente de proveniență, cele mai multe amenzi sunt aplicate pentru că șoferii refuză ca vehiculele să fie cântărite la platforma autorizată. Ei profită practic de faptul că legea le permite să refuze controlul la cântar, privind stabilirea masei transportate. Amenda este aparent mare, 6.000 de lei, doar că șoferul (amenda se dă șoferului, nu firmei care efectuează transportul) poate achita jumătate din minim – 1.500 de lei.

Cei care dau aceste amenzi pentru cântărire, respectiv refuz cântar, sunt inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere (ISCTR) Suceava.

ISCTR Suceava are puțini oameni și un singur echipaj pe tură, care pur și simplu nu face față sesizărilor, mai ales dacă acestea vin seara sau noaptea.

 

Legea le lasă multe portițe transportatorilor, iar de aici apar probleme

De cealaltă parte, cei care au firme care fac transporturi de lemn spun că sunt realmente vânați în trafic, iar activitatea lor comercială este mult diminuată pentru că mulți șoferi refuză să mai facă astfel de curse. 

Cei care au fost ținuți pe loc ore în șir, iar apoi nu au primit nici o sancțiune, spun că vor să îi dea în judecată pe activiștii de mediu.

De precizat că unii operatori de transport supraîncărcați sunt în legalitate (deși nu par nici de departe) după ce obțin autorizații de transport speciale de la Compania de Drumuri Naționale, fapt permis de lege.    

Așadar, putem observa că și legea este prost făcută, atât pe partea de refuz al cântarului, cât și a ”portițelor” legislative cum sunt autorizațiile speciale de transport.

 

Amendă de 6.000 de lei pentru un camion cu bușteni, care făcea un transport pentru o şcoală

Miercuri, 7 aprilie, activiștii de mediu au oprit, în urma sesizărilor la 112, un camion cu lemne pe raza comunei Frătăuții Noi, plus două la Gura Humorului.

Un camion cu remorcă încărcat cu bușteni, care făcea un transport pentru şcoala din satul Costișa, comuna Frătăuții Noi, a fost oprit pentru control în urma sesizării unui activist de mediu, fiind aplicată o amendă de 6.000 de lei de către ISCTR Suceava, pentru refuz cântărire.

Miercuri, puțin după ora 14.00, polițiștii de la Secția Rurală Gălănești au fost anunţaţi prin 112 de către Sorin Tofan cu privire la faptul că un camion cu remorcă se deplasează pe direcția Frătăuții Noi spre satul Măneuți, fiind supraîncărcat cu bușteni.

Până la sosirea poliției, șoferul a intrat în curtea Şcolii Costișa, unde avea destinație de altfel transportul de lemn. Transportul era efectuat pentru Primăria Frătăuții Noi.

Polițiștii au constatat că la volan era un bărbat în vârstă de 40 de ani, din comuna Brodina, angajat al unei firme din Brodina.     

În urma verificărilor efectuate de polițiști nu au fost constate nereguli cu privire la legalitatea transportării materialului lemnos, fiind eliberate în acest sens două avize de însoțire a materialului lemnos.

Conform procedurilor, la fața locului a fost chemat și un echipaj al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere (ISCTR), pentru a cântări camionul.

Șoferul din Brodina a refuzat să se deplaseze la o platformă de cântărire, pentru a se stabili tonajul încărcăturii, primind amenda prevăzută de lege pentru refuz – 6.000 de lei. Șoferul are posibilitatea de a achita jumătate din minim, adică doar 1.500 de lei. Această variantă este aleasă cel mai adesea de șoferii de camioane opriți în trafic în urma sesizărilor activiștilor de mediu.

”Transportul avea cel puțin 60 de tone, asta însemnă crimă pentru drumurile din Frătăuți, care sunt pline de gropi. Înțeleg că trebuie să aducă lemn pentru școală, dar nu așa, se puteau face două transporturi”, a spus Sorin Tofan. Acesta a transmis live pe pagina sa din curtea școlii, având mai multe clinciuri verbale cu localnici deranjați de prezența sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activiștii de mediu din Suceava sunt tot mai prezenți – camioane cu lemn oprite zilnic.
 Vizualizări articol: 2870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Activiștii de mediu din Suceava sunt tot mai prezenți – camioane cu lemn oprite zilnic2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei