Din cei 383 de suceveni care și-au depus dosare pentru admiterea la școlile care formează agenți de poliție, numai 154 au ajuns în fața probei de verificare a cunoștințelor, restul picând fie la testul psihologic, fie la probele sportive, ambele eliminatorii. În special probele sportive au dat mari bătăi de cap băieților, dar mai ales fetelor.
Având în vedere această situație, concurența a scăzut, însă tot va fi de cel puțin trei candidați pe un loc, conform primelor estimări.
Cifra de școlarizare cuprinde 1.283 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, 200 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca și 220 la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
Printre cei înscriși pentru un post de polițist sunt suceveni care au spre 40 de ani ori peste, ba chiar unul este născut în 1970, având deja 50 de ani.
Proba de verificare a cunoștințelor va fi decisivă, în funcție de punctajul obținut candidații urmând a prinde sau nu un loc la școala de agenți de poliție pentru care au optat.
Eliminarea limitei de vârstă, precum și a celei de înălțime, explică în parte numărul foarte mare de candidați. Totuși, evident este că interesul general pentru un post de polițist este ridicat. Percepția tinerilor este că munca este bine plătită, serviciul este stabil, iar ieșirea la pensie la cel mult 55 de ani este de asemenea considerată foarte importantă. Polițiștii vechi și cu experiență spun însă că cei care intră în sistem își dau seama relativ repede că viața de polițist nu este atât de ușoară și sunt destule exemple de agenți care nu au rezistat presiunii și au renunțat, după lungi perioade petrecute prin concedii medicale. Agenții care fac parte din echipaje care intervin la evenimente au destul de des parte de situații complicate, uneori limită, dovadă stând și numărul mare de fapte de ultraj înregistrate.
Apetitul foarte mare pentru locurile din școlile de agenți de poliție s-a manifestat în mai toată țara. Înainte de cele două probe eliminatorii se estima că va fi cea mai mare concurență pentru un loc la școala de agenți de poliție de după Revoluție.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava există un deficit de 80 de ofițeri și 160 de agenți, care se va acutiza în condițiile în care urmează un nou val de pensionări. Asta pentru că mulți dintre polițiști îndeplinesc în 2021 condițiile de pensionare, adică 25 de ani de muncă în operativ și vârsta minimă de 48 de ani.