Minerii de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana intră luni în a șasea zi de proteste după ce revendicările lor au fost rezolvate doar parțial. Timp de trei zile, de miercuri până vineri săptămâna trecută, liderii de sindicat care îi reprezintă pe mineri au fost la București, unde au discutat cu oamenii din conducerea Ministerului Energiei, dar și cu reprezentanții Companiei Naționale a Uraniului (CNU). După discuții care s-au reluat de mai multe ori, s-au deblocat banii pentru plata salariilor restante. Este vorba de banii pe două luni care nu le-au mai fost achitați salariaților de la Sucursala Crucea a CNU. Acesta a fost și motivul pentru care circa 160 de mineri au întrerupt activitatea în dimineața zilei de miercuri, 17 martie, pentru ca în după-amiaza aceleiași zile să se blocheze în subteran la Crucea și la Botușana.
Vineri după-amiază, pe cardurilor unora dintre mineri au început să intre salariile restante, dar chiar și așa oamenii au decis să continue protestele până la soluționarea integrală a revendicărilor care i-au determinat să declanșeze acțiunea spontană. Mai exact, oamenii mai au de primit suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi, drepturi care nu le-au mai fost achitate de un an de zile. Cumulat, minerii mai au de încasat alte două salarii, pe care se tem că nu le vor mai vedea. Oamenii sunt nemulțumiți și spun că au fost duși cu vorba, acesta fiind și motivul pentru care continuă să stea blocați în subteran în ciuda promisiunilor că în cursul acestei săptămâni vor primi și banii pentru suplimentul alimentar antidot.
Liderul AUR i-a vizitat pe mineri, nu și prefectul de Suceava sau cei de la CNU
Sâmbătă seară, la exploatările de uraniu de la Crucea a ajuns și liderul AUR, George Simion. Acesta a vorbit cu minerii nemulțumiți afară, dar apoi a intrat și în subteran. Nu se știe în ce condiții și cu ce aprobări a intrat parlamentarul în acest perimetru în care există reguli stricte de acces. Cert este că George Simion și-a găsit timp, chiar și în scop propagandistic, să ajungă la Crucea. Nu același lucru se poate spune despre reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul USR de Suceava Iulian Cimpoeșu. Atitudinea acestuia este exact în ton cu cea a Companiei Naționale a Uraniului și cea a Ministerului Energiei, ale căror conduceri au stat la București, fără a avea curajul să dea ochii cu minerii care protestează de zile bune.