Un accident rutier care a avut loc în octombrie 2018 s-a transformat într-o dramă greu de descris în cuvinte pentru o familie din comuna Fântânele. Părinții unei fete de 11 ani au trăit un coșmar de doi ani de zile, în care au văzut cum fiica lor se stinge încet, țintuită la pat, în stare vegetativă. Fata care avea 11 ani la data accidentului a murit acum șase luni de zile, fără însă a fi existat în cei doi ani șanse reale de recuperare.
Ancheta polițiștilor și a procurorului de caz s-a derulat relativ repede în acest caz, astfel că zilele trecute dosarul a fost trimis în instanță. Vor fi judecați ca inculpați pentru ucidere din culpă atât șoferul implicat în accident, cât și căruțașul care conducea atelajul hipo în care se aflau victimele, o mamă și cele două fiice ale sale, una în vârstă de 14 ani și una de 11 ani.
Impact disproporționat: o autoutilitară a intrat într-o căruță
Accidentul s-a produs pe 14 octombrie 2018, în jurul orei 20.00, la Fântânele.
Un șofer din Tudora - Botoșani, Vasile Florea, în vârstă de 31 de ani atunci, conducea o autoutilitară VW Transporter, pe direcția dinspre Primăria Fântânele spre Roșcani. Din anchetă a rezultat că acesta circula neglijent, spre axul drumului, și a intrat pe contrasens, în roata din stânga față a unei căruțe conduse de Andrei Marian Călin, în vârstă de 19 ani, localnic.
Daniela Hriscu, în vârstă de 36 de ani, se afla în căruță împreună cu cele două fete ale sale, una de 11 și una de 14 ani. În căruţă mai erau încă doi localnici şi cu toţii se îndreptau spre centrul comunei Fântânele.
Impactul din lateral a fost foarte puternic. Oamenii din căruță au fost proiectați pe carosabil.
Din impact a rezultat rănirea a cinci persoane, toate din căruţă, care au fost transportate la spital, dar numai în cazul mamei şi al celor două fiice s-a impus măsura internării.
Mama: ”Ne-am chinuit doi ani, acum șase luni a făcut un stop cardio-respirator și a murit”
Fata de 14 ani a familiei Hriscu a suferit o fractură multiplă la un picior, leziune grea, dar recuperabilă, însă, din păcate, fata mai mică, Cristina, de 11 ani, a ajuns la Spitalul Județean cu mai multe leziuni, cea mai gravă fiind legată de un traumatism sever cranian. Din păcate, s-a dovedit a fi vorba de o leziune cumplită. Fata nu și-a mai revenit, fiind o perioadă în comă și ulterior intrând în stare vegetativă. Chiar dacă au mai fost ușoare progrese, micuța nu s-a mai putut mișca.
Căutată de Monitorul de Suceava, Daniela Hriscu ne-a spus pe scurt despre coșmarul care i-a marcat viața pentru totdeauna.
„A fost în stare vegetativă, am încercat tot felul de variante de recuperare pe la clinici. Am făcut naveta între spital, clinici și acasă. S-a trezit câte un pic, dar nu reacționa la nimic. Așa ne-am chinuit doi ani, acum șase luni a făcut un stop cardio-respirator și a murit”, sunt cuvintele mamei marcate încă sever de tragedie.
După decesul micuței, în cadrul unui supliment de expertiză, s-a făcut imediat legătura de cauzalitate evidentă dintre leziunile cumplite suferite în urma accidentului și deces. În aceste condiții, încadrarea faptei a fost schimbată, din vătămare corporală din culpă în ucidere din culpă.
Despre accident, mama îndoliată crede că cel care conducea căruța în care se aflau ele nu ar avea vreo vină. Spune că și ea avea pornită lanterna de la telefon, iar autoutilitara din sens opus a intrat în ei fără a fi timp de vreo reacție.
Șoferul ar fi pătruns pe sens opus evitând un câine
În mare, acestea sunt și concluziile anchetei.
Tânărul din Botoșani care conducea autoutilitara a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă pentru că a pătruns pe sens opus și a intrat în coliziune laterală cu căruța, evitând un câine a susținut el.
Un detaliu foarte important reieşit din expertiza tehnică dispusă în dosar este că în momentele premergătoare impactului autoutilitara avea 92-93 km/h, mult peste limita prevăzută pentru respectiva porţiune de drum aflată în localitate. Conform aceleiaşi expertize, calul care trăgea faetonul se deplasa la pas, cu viteza de aproximativ 6 km/h.
Pătrunderea autoutilitarei pe contrasens a fost cauza determinantă a accidentului.Căruțașul este considerat și el vinovat, pentru că nu avea toate elementele reflectorizante necesare deplasării pe timp de noapte. Acesta era și în ușoară stare de ebrietate (0,27 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat). Dacă impactul mașinii cu căruța ar fi fost din spate, atunci elementele reflectorizante ale atelajului hipo ar fi fost decisive. Așa, fiind vorba de circulație din sensuri diferite, elementele reflectorizante insuficiente nu au avut un rol determinant în tragedie.
Procesul începe de la premisa unei culpe comune
Cert este că procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis ca ambii să fie trimiși în judecată pentru ucidere din culpă, pentru culpă comună.
Pentru familia îndoliată, urmează procesul în care avocatul său va încerca să obțină daune materiale și morale cât mai mari.
Procesul în care vor fi judecați Vasile Florea și Andrei Marian Călin a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava. Parte vătămată în dosar este mama celor două fetițe – Daniela Hriscu.
Cei doi inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a instanțelor de judecată.