Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au decis marți ca și ceilalți doi examinatori să nu își poată exercita atribuțiile de serviciu în baza cărora sunt cercetați penal în dosarul de corupție al fabricii ilegale de permise. Nicolae-Cezar Macoviciuc și Iulian-Florin Mihăescu au fost înștiințați de noile interdicții, care se adaugă celor impuse deja de un judecător de drepturi și libertăți care a luat decizia de a-i cerceta mai departe sub control judiciar. Cu o zi în urmă, luni, 15 martie, DNA a impus interdicții similare și față de Leon-Ionuț Mihăiescu și Cristian Blîndu. În acest fel, toți cei patru examinatori cercetați penal de procurorii anticorupție au primit interdicția de a lucra pentru testarea candidaților la proba practică a orașului. Interdicția este valabilă pentru o perioadă de 30 de zile, dar ar putea fi prelungită de procurori.
Inițial, instanța de judecată care a decis eliberarea celor patru și cercetarea lor sub control judiciar a impus doar măsuri care nu vizau activitatea profesională. Mai exact, aceștia aveau obligația de a nu părăsi limita teritorială a județului Suceava decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului (în cursul urmăririi penale), a judecătorului de cameră preliminară (în procedura de cameră preliminară) a instanței în fața căreia se află cauza (în faza de judecată) cu obligația de a nu părăsi limita teritorială a României.
Cei patru au fost reținuți și apoi arestați în luna noiembrie a anului trecut. Cristian Blîndu este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, Nicolae-Cezar Macoviciuc pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și spălare a banilor.
În cazul lui Iulian-Florin Mihăiescu, acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor. A patra persoană este Leon-Ionuț Mihăiescu, care în noiembrie era cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și luare de mită (2 fapte).
Rămâne de văzut cum se va derula activitatea la proba practică de la Serviciul Permise și Înmatriculări, mai ales că revenirea celor patru în activitate era văzută ca un colac de salvare vizavi de blocajul existent în prezent. Cel mai probabil, vor trebui căutați oameni de la alte structuri similare din alte județe ale țării, dar aceștia vor veni la Suceava doar pe anumite perioade determinate. În plus, potrivit șefului împuternicit de la Serviciul Permise și Înmatriculări, subcomisar Alexandru Duțuc, nimeni nu prea își dorește să vină să lucreze la această structură.