Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 63 (7675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Mai avem judiciariști?

Anchete rușinoase în cazul mașinilor unor polițiști incendiate sau distruse: nici un arestat, nici măcar un suspect pus sub acuzare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situație absolut jenantă pentru polițiștii judiciariști și procurori, în special cei de la Rădăuți, dar și pentru cei de la Serviciul de Investigații Criminale al IPJ Suceava ori unitățile de parchet superioare, în cazul faptelor de distrugere comise asupra mașinilor unor polițiști, în ultimii ani. Fapte foarte grave, care au în prim-plan tupeul, dar și știrbirea autorității, au fost tratate extrem de lejer. Cel puțin asta este impresia, bazată însă pe argumente destul de evidente în majoritatea cazurilor în care mașini ale polițiștilor au fost incendiate sau distruse. Consecința cea mai periculoasă este că autorii faptelor de acest gen ori cei care sunt în spatele lor ar putea fi încurajați să le dea în continuare ”lecții” celor care le încurcă afacerile și dau dovadă de prea mult „zel”, adică își fac treaba de polițiști.

 

Patru mașini incendiate, una distrusă cu toporul

Începând din 2017, vorbim de cinci cazuri de distrugere asupra mașinilor personale ale unor polițiști, în trei cazuri fiind vorba de oameni de la Poliția de Frontieră și în celelalte de polițiști de la Inspectoratul Județean. Cu o singură excepție, este vorba de mașini incendiate de o mână criminală, genul de fapte într-adevăr greu de probat de cele mai multe ori. Autorii au acționat la adăpostul nopții și au avantajul că la genul acesta de fapte pot acționa în câteva zeci de secunde, cu urme minime lăsate în urmă.

Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale al poliției județene, cei care ar putea fi cei mai în măsură se ancheteze cu succes astfel de cazuri, nici măcar nu s-au implicat în toate dosarele, preferând să le lase la judiciariștii locali. 

La nivel de discuții, neoficiale bineînțeles, responsabilitatea se pasează.

Polițiștii se plâng că procurorii nu au vrut să dispună expertize, nu au aprobat interceptări etc., tratând cazurile ușor, ca niște infracțiuni de distrugere oarecare. Sunt detalii care contează mai puțin pentru opinia publică ori pentru cei păgubiți, rămași cu frustrarea de a fi victimele unor infractori.

 

Mașină incendiată peste drum de Poliția de Frontieră. Liniște totală în anchetă 

Unul dintre cazurile în care autorii au dat dovadă de cel mai mare tupeu este cel al incendierii mașinii unui polițist de frontieră peste drum de sediul poliției din Rădăuți.

În luna mai a anului trecut, mașina ofițerului Cristian Bostă a fost incendiată în curtea casei sale, în Rădăuți, aflată peste drum de sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava. În apropiere sunt și sediile Jandarmeriei locale și al Centrului Regional pentru Solicitanții de Azil Rădăuți, toate instituții militarizare și păzite non-stop. Așadar, autorul a acționat într-o zonă în care erau de serviciu forțe de ordine, ceea ce spune foarte multe despre tupeul celui care a acționat și al celor care sunt în spatele acțiunii.
În plină noapte, polițistul a auzit o bufnitură și a ieșit afară din casă, găsind autoturismul Volvo, parcat în curte, incendiat. Alertați prin 112, pompierii de la Detașamentul Rădăuți au găsit autoturismul care ardea violent în partea din față.
Cu un an înainte, polițistul Bostă a primit emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru activitatea desfășurată pe linia combaterii contrabandei. La vremea respectivă, poliţistul de frontieră era evidențiat pentru că a participat la constatarea a 24 de fapte penale, din care 18 de contrabandă, fiind ridicate în vederea confiscării peste 185.000 de pachete cu ţigări provenite din activităţi de contrabandă, în valoare de aproape 2,2 milioane lei. Acțiunile la care a participat ofițerul s-au concretizat și în confiscarea a 11 autoturisme în valoare de 100.000 de lei. 

În acest dosar de distrugere prin acțiune intenționată, din informațiile noastre, nu s-a făcut nici un pas concret. Nu este nimeni pus sub acuzare, iar chiar dacă ar fi unele bănuieli, nu sunt probe.

 

Mașina unei polițiste de frontieră, distrusă cu toporul 

La fel stau lucrurile și în două cazuri mai vechi de distrugere asupra mașinilor unor polițiști de frontieră care cel mai probabil au ”supărat” și ei contrabandiști.

În octombrie 2017, mașina personală a Loredanei Pentiuc, agent la Sectorul Poliției de Frontieră Brodina, a fost victima unui atac în stil mafiot, de intimidare.
Femeia a lăsat maşina parcată în faţa porţii unei rude, la marginea drumului. La un moment dat s-au auzit zgomote puternice. Când a ieşit afară, femeia a găsit sparte toate gemurile laterale şi luneta autoturismului. De asemenea, roţile erau înţepate, iar elemente de caroserie degradate, prin lovire cu un corp contondent, după toate probabilităţile un topor. Pe 16 septembrie, când se afla în timpul liber, femeia a fost acostată de un bărbat din Brodina care i-a sugerat că ar avea legătură cu o confiscare de ţigări de contrabandă, iar „lucrurile nu vor rămâne aşa”. Tânăra poliţistă şi-a informat superiorii la vremea respectivă, fără a depune plângere pentru ameniţare.
În mai 2018, autoturismul Audi al unui polițist de frontieră din Șcheia a luat foc violent, din interior. Autorul sau autorii au spart unul din geamurile maşinii şi au aruncat în interior un material inflamabil. 
La data incendiului, poliţistul Bogdan Baciu era intrat în cadrul poliţiei de frontieră de aproximativ un an, fiind şef de promoţie, şi lucrând în Vama Siret.

 

Probe genetice ridicate de la patru suspecți, în cazul incendierii mașinii unui polițist, la Vatra Moldoviței

Un alt caz delicat, în care s-a făcut totuși ceva în cadrul anchetei, este din aprilie 2020, când autoturismul BMW al unui polițist de la Vatra Moldoviței a fost incendiat, autorul spărgând un geam și aruncând în interior un material inflamabil. Autoturismul era parcat pe o uliță, la câțiva metri de casa de serviciu a polițistului Adrian Boștiog. Acesta a auzit zgomote și a văzut persoane suspecte.

La câteva zile după acțiunea de incendiere, polițiștii de la Investigații Criminale au efectuat patru percheziții la tineri din Vatra Moldoviței suspectați că ar putea fi implicați în incendierea autoturismului BMW. Este vorba de un grup de localnici despre care sunt date certe că au fost implicați în acțiuni de braconaj. De altfel, la locuințele lor au fost găsite elemente de muniție și carne de vânat. Față de patru persoane considerate suspecte în cazul de incendiere s-a luat măsura recoltării de probe genetice ADN, pentru a se face comparații cu ce s-a găsit pe mașina incendiată.

Deși în acest caz anchetatorii au totuși un fir important al anchetei, nimeni nu a fost pus oficial încă sub acuzare pentru distrugerea prin incendiere. Pare a fi singurul caz din cele la care facem referire în care sunt șanse reale ca cineva să fie tras la răspundere. Totuși, nu există vreo garanție, în lipsa probelor certe.

În acest caz, polițistul a fost despăgubit în baza unei legi în vigoare, care prevede asigurarea de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor, când este vorba de vătămări produse în legătură cu atribuțiile de serviciu.

 

Anchetă fără nimic concret în cazul mașinii fostului șef de post de la Marginea

Nu la fel de norocos este Alexandru Pădurariu, fost șef de post la Marginea, căruia i-a luat foc mașina în martie 2018, în fața locuinței. În acest caz, cum ancheta nu a adus nimic concret, polițistul nu a obținut nici despăgubiri, pentru că nu s-a putut face legătura între acțiunea intenționată și serviciu. Și aici, polițistul a avut și are un suspect destul de cert, însă ancheta nu a adus nici o probă care să îl lege pe respectivul de faptă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchete rușinoase în cazul mașinilor unor polițiști incendiate sau distruse: nici un arestat, nici măcar un suspect pus sub acuzare.
 Vizualizări articol: 2981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anchete rușinoase în cazul mașinilor unor polițiști incendiate sau distruse: nici un arestat, nici măcar un suspect pus sub acuzare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei