Discuțiile aprinse stârnite mai ales în mediul online, referitor la ce ar trebui făcut sau nu prin proiectul de transformare a Parcului Șipote în zonă de agreement, vor fi soluționate prin organizarea unui concurs de proiecte, urmând să fie pus în aplicare cel care va fi desemnat de juriu ca fiind cel mai potrivit.
Supunerea spre consultare publică a proiectului de amenajare a zonei de agrement a stârnit atâtea controverse și a generat atât de multe propuneri care de multe ori se și bat cap în cap, încât nici o soluție adoptată nu ar genera un consens.
Anunțul despre schimbarea de strategie a fost făcut de primarul Ion Lungu.
„A expirat perioada de consultare publică privind realizarea zonei de agrement Parc Șipote, sunt foarte multe propuneri și le mulțumesc sucevenilor că au fost foarte activi la acest capitol și au trimis multe idei și propuneri către primărie. Le mulțumesc și arhitecților din cadrul OAR -Filiala Suceava, pentru că au încercat să sintetizeze aceste propuneri și au trimis principalele observații grupate. Am văzut că s-a implicat și arhitecți renumiți de la Facultatea de Arhitectură din București.
Principalele idei transmise vizează:
- clarificări referitoare la accese și aspecte de mobilitate urbană;
- aprofundarea problemelor legate de protecția mediului, a vegetației valoroase și a patrimoniului dendrologic;
- aspecte și precizări legate de protejarea monumentelor istorice și de arhitectură din zona limitrofă;
- soluții de valorificare a patrimoniului turistic adiacent zonei studiate;
- oportunitatea consultării și colaborării cu peisagiști din domeniul peisagistic, silvic și dendrologic;
- identificarea unor soluții de preluare a unor idei interesante care au fost făcute vizavi de zona studiată – exemplu realizarea unui traseu de telegondole care să lege zona centrală, Cetatea de Scaun, Mănăstirea Zamca;
- comisie tehnică extinsă la sediul Primăriei Suceava, prin care să invităm specialiștii la aceste discuții.
Fiecare vine cu câte o idee, ca să putem concretiza vom face un concurs de proiecte, voi face această propunere în ședința de Consiliu Local din 25 martie, iar în juriu vor fi specialiști din toate categoriile direct vizate, de la arhitecți, peisagiști, silvicultori etc.”, a concluzionat edilul sucevean.
Pe cele 43 de hectare de teren obținute de municipalitatea suceveană anul trecut se vor face doar construcții ușoare, iar amenajările necesare pentru a funcționa ca zonă de agrement nu vor putea depăși ca suprafață construită 10% din suprafața totală a Parcului Șipote.