Preasfințitul Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a propus luni, 8 martie, în cadrul unei întâlniri cu duhovnicii, stareții și starețele din Eparhie, desfășurată în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, înființarea unui centru pentru tratarea dependențelor. Conform http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/, Preasfințitul Damaschin Dorneanul a vorbit în cadrul întâlnirii despre etapele de vindecare a dependențelor, „subliniind că din momentul cronicizării unei dependențe este nevoie de o conlucrare între spovedanie și tratament medical de specialitate. În acest context, Preasfinția Sa a propus înființarea de către Arhiepiscopie a unui centru pentru tratarea dependențelor”.
Tot la același eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a cerut ca duhovnicii să aibă multă atenție, discernământ și căldură în spovedania și în sfătuirea adolescenților și a tinerilor.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a discutat cu duhovnicii din Eparhie și despre problemele speciale pe care le-au întâmpinat la spovedit. „S-a subliniat faptul că în situațiile dificile este necesară o discuție pe îndelete între duhovnic și credincios, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a spus că deciziile care se iau pentru vindecarea duhovnicească a oamenilor trebuie să fie luate cu așezare duhovnicească, întrucât exagerările nu sunt bune”, conform site-ului Arhiepiscopiei. La sinaxa cu duhovnicii și cu stareții și starețele din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților desfășurată luni, tema aleasă a fost „Duhovnicul în viața călugărului și a mănăstirii; duhovnicul din mănăstiri în fața provocărilor lumii contemporane”. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, după cum reiese dintr-un comunicat postat pe site-ul Eparhiei, a îndemnat la citirea mai intensă a Sfintei Scripturi, mai ales a Noului Testament, „și a propus ca în mănăstiri, în perioada Postului Mare, în timpul mesei, când, conform practicii monahale, se citește cuvânt de folos, să se citească din Noul Testament, iar în celelalte posturi din cărți ale Sfinților Părinți. Mănăstirile au fost îndemnate să asigure permanent un preot care să fie disponibil pentru credincioșii ce solicită diferite servicii religioase sau sfătuire”. Tot luni s-a hotărât ca în luna mai a acestui an să se organizeze cursuri de ghizi pentru călugării și maicile care prezintă vizitatorilor istoria și patrimoniul mănăstirilor.