Guvernul României a aprobat, joi, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin această hotărâre, starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 14 martie 2021, dar în același timp a fost modificat și intervalul orar în care se restricționează deplasarea populației. Astfel, interdicția de circulație va fi valabilă între orele 22:00 și 5:00, în condițiile în care în momentul de față restricțiile se aplică de la ora 23:00. „S-a aprobat prelungirea stării de alertă. Există o modificare importantă, aceea referitoare la circulația pe timpul nopții, care se reduce de la ora 23:00 la ora 22:00. Se introduce această restricție. În rest, măsurile rămân cam aceleași. Aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă măsură”, a declarat premierul Florin Cîțu după ședința de Guvern.
Excepțiile de la această interdicție de circulație între orele 22:00 și 5:00 sunt deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei și deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
O altă măsură adoptată este și cea de limitare a gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora. Această măsură face referire directă la mai multe localități din țară, în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă, printre acestea numărându-se și municipiul Vatra Dornei.