Multe dintre birourile Prefecturii și Consiliului Județean din Palatul Administrativ Suceava sunt afectate serios de cantitatea mare de apă scursă de sus în jos, în urma intervenției pompierilor militari, care a avut scopul de a opri flăcările la nivelul mansardei în timpul incendiului izbucnit sâmbătă dimineață.
Totuși, nu s-au pierdut documente sau alte bunuri de arhivă pentru buna funcționare a instituțiilor, susțin oficialii. Asta ar fi una din primele concluzii, după ce presa a avut acces ieri în interiorul Palatului Administrativ Suceava, pentru a lua câteva imagini.
Un detaliu important, esențial chiar, este că alarma de incendiu nu s-a declanșat, ceea ce a întârziat mult intervenția pompierilor militari.
Afectați de apa scursă, nu de incendiu
La Prefectura Suceava sunt multe birouri care au fost inundate masiv de apă, însă tot ce a ținut de arhive și documente este salvat.
Biroul subprefectului Daniel Prorociuc este printre cele mai afectate. Sunt și birouri ale Prefecturii unde nu sunt pagube.
”La nivel de instituție a Prefectului noi nu am fost afectați în mod direct de către incendiu, ci de către apa provenită în urma intervenției colegilor de la ISU. Suntem afectați de infiltrații importante de apă, însă din fericire am reușit să recuperăm tot ce înseamnă bunuri și documente”, a declarat Daniel Prorociuc.
El a mai spus că în mare parte s-a realizat deja mutarea la Muzeul Bucovinei, în ceea ce privește documentele, logistica și tehnica de calcul.
Pagube mari la sala „Ștefan cel Mare”
În ceea ce privește spațiile Consiliului Județean, sălile „Bucovina” și „Ștefan cel Mare” sunt afectate serios la nivel de plafon și nu numai. În sala „Ștefan cel Mare” sunt prăbușite cele două candelabre mari, plafonul fiind grav afectat. Fiind vorba de o sală cu multe elemente arhitecturale de valoare, se poate spune că aici este una dintre cele mai delicate situații. În sala „Bucovina” pagubele par a fi ceva mai mici.
Despre o evaluare generală a pagubelor este mult prea repede de vorbit.
Marea problemă în acest caz - senzorii de incendiu nu au declanșat alarma
Maiorul Marian Constantin Ruscan, prim-adjunct al inspectorului-șef al pompierilor militari suceveni, a răspuns ieri la câteva din întrebările reprezentanților presei.
El a confirmat că senzorii de incendiu ai clădirii nu au declanșat alarma.
”Sunt senzori de fum în întreaga clădire, inclusiv în partea de mansardă, însă alarma nu s-a declanșat, urmează ca sistemul de securitate să fie evaluat de un expert pentru a stabili de ce s-a întâmplat asta. Cert este că nu au pornit senzorii de incendiu, nu a fost declanșată alarma de către senzorii de clădire”, a precizat ofițerul.
Primul om care a sunat la 112 a văzut deja flăcări ieșite din acoperiș
Cel care a sesizat primul incendiul a fost un bărbat care lucra la spații verzi, undeva în zona fostului restaurant Gloria. Când acesta a sunat la 112, flăcările ieșeau deja prin acoperiș.
”Două echipaje au realizat dispozitiv de intervenție pe interiorul clădirii. S-a reușit conectarea, a fost presiune pentru unul din hidranții de la interior. Un hidrant este conceput pentru o primă intervenție, însă intensitatea arderii era deja foarte mare. Primul apelant a anunțat că flăcările ies prin tabla acoperișului, astfel că am trecut preponderent pe sursele de apă de la autospeciale conectate la sursele de hidranți din exterior. A fost o mică problemă la un hidrant din fața clădirii, însă din cauza intensității incendiului nu a fost un element care să încurce operațiunea”, a mai declarat maiorul Ruscan.
Așadar, probleme au fost atât la un hidrant interior, cât și de unul de exterior.
Poliția urmează să stabilească dacă este nevoie de o expertiză la conductorul defect de la care ar fi plecat incendiul. Cu certitudine, focul a pornit din una din băile de la mansarde, a precizat oficialul ISU.
Clădirea monument este afectată, dar nu la modul dezastruos-ireparabil
Aflat la fața locului, Aurel Buzincu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Suceava, a reiterat și luni că, în urma unei prime estimări, nu a unei evaluări (care va fi mai de durată), monumentul nu pare a fi afectat în mod dezastruos. Pagubele sunt cu siguranță foarte mari, însă Buzincu crede că acestea sunt reparabile. Iar asta este esențial pentru o clădire monument istoric.
Un amănunt interesant este că toate clădirile de patrimoniu din Suceava nu sunt asigurate din cauza costurilor enorme. Buzincu a mai precizat că în cazul unui incendiu ca cel de la Palatul Administrativ la o biserică pictată pagubele ar fi ireparabile.