Incendiul deosebit de violent care a afectat clădirea Palatului Administrativ din Suceava, acolo unde funcționează două instituții importante, Prefectura și Consiliul Județean, a fost stins după 7 ore de muncă. Clădirea care face parte din lista monumentelor istorice a fost dată în folosință în 1904, iar sâmbătă dimineață a fost avariată parțial după ce un incendiu a mistuit mare parte din mansarda construită din lemn în cursul anului 2015. Focul a plecat de la un conductor electric defect situat într-o toaletă din mansarda imobilului.
Alarma s-a dat la ora 8.55, când o persoană a sunat la 112 și a solicitat intervenția pompierilor după ce a observat fum la mansarda clădirii. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Suceava, clădirea era dotată cu senzori de fum, dar nimeni nu a explicat de ce aceștia nu au sesizat fumul și nu s-a declanșat alarma. Acest aspect va fi lămurit ulterior.
Un alt aspect care a putut fi observat la fața locului a fost acela că la început două guri de hidrant, una amplasata în zona pietonală, în fața statuii lui Petru Mușat, și a doua mai sus, în zona barierei dinspre strada Aleea Nucului, nu aveau apă. Pompierii s-au chinuit minute în șir să pună în funcțiune hidranții, dar fără succes. Nu se știe dacă acești hidranți erau funcționali sau erau anulați, dar acest aspect ar fi trebuit să fie știut de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Chiar și purtătorul de cuvânt al instituției, locotenent Alin Găleată, a recunoscut că la început a fost o problemă în acest sens, dar a precizat că a durat doar câteva minute și a fost cauzată de faptul că presiunea nu era suficient de mare pentru a permite intervenția la înălțime. În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura cu Ștefan Groza, directorul ACET Suceava, pentru a lămuri problema hidranților și a presiunii apei, dar acesta nu a putut fi contactat.
A fost afectată de flăcări o suprafață de circa 2.000 mp
Cert este că suprafața foarte mare care a fost afectată, de circa 2.000 mp, a făcut intervenția extrem de dificilă, iar vântul care a suflat în rafale a făcut misiunea și mai grea. Locotenent Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, a explicat care au fost pașii făcuți, inclusiv în ceea ce privește problema hidranților: ”Incendiul s-a manifestat la astereala din lemn a acoperișului și a fost afectată inclusiv învelitoarea din tablă. S-a intervenit cu 18 autospeciale de stingere, atât de la ISU Suceava și Botoșani, cât și de la servicii voluntare din județ, din care 5 autospeciale pentru intervenție la înălțime. La început a fost o problemă cu apa, dar s-a luat legătura cu furnizorul de apă, care a presurizat hidranții și apoi nu au fost probleme. Au fost sincope de câteva minute, dar acest aspect nu a contat în gestionarea problemei propriu-zise. În mai puțin de 3 ore am reușit să localizăm incendiul și nu s-a extins și la alte clădiri. Intervenția a fost deosebit de grea din cauza tablei, care nu a permis apei să ajungă la incendiul propriu-zis și de aceea a fost nevoie de foarte multă apă”.
Locotenent Alin Găleată a mai precizat că senzorii de fum au fost sigilați și vor fi analizați în perioada următoare.
Mai trebuie spus că în timpul intervenției aria de securitate a fost mărită la un moment dat pentru că exista riscul de prăbușire a unor elemente de construcție din clădire. Din fericire, nu s-a produs un astfel de eveniment, care ar fi accentuat deja problemele generate de foc și apa cu care s-a intervenit pentru stingerea incendiului.
Parterul și primul etaj, afectate într-o măsură redusă
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava au anunțat ieri și cauza care a stat la baza incendiului care a mistuit aproape toată mansarda Palatului Administrativ Suceava.
”Comisia de cercetare de la fața locului, compusă din specialiști IPJ, Poliție Criminalistică, ISU și specialiști pe rețele electrice, a stabilit faptul că incendiul a izbucnit în zona unuia dintre grupurile sanitare de la nivelul mansardei. Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect. Focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer și în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile (îndeosebi lemn), astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt. Inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor”, se arată într-un comunicat trimis de locotenent Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Acesta a mai precizat că s-a efectuat evaluarea preliminară a clădirii și s-a observat că parterul și primul etaj sunt puțin afectate, ceea ce ar face posibil ca în perioada imediat următoare spațiile de la nivelul parterului să poată fi reutilizate.
”În ședința CJSU s-a stabilit relocarea de urgență a unor spații de la Palatul Administrativ, către alte spații pe care le administrează Consiliul Județean (Muzeu și altele), astfel încât activitatea celor două instituții să nu aibă de suferit din acest punct de vedere”, a mai transmis reprezentantul ISU Suceava.
”Este clădire de patrimoniu și va trebui să o salvăm”
Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a precizat că această clădire de patrimoniu aflată în administrarea instituției pe care o conduce trebuie salvată cu orice preț.
”Îmi pare extraordinar de rău pentru ceea ce s-a întâmplat, o clădire de patrimoniu din 1904, cea mai importantă clădire din Suceava. Nu sunt victime și este cel mai important lucru. Pompierii au venit la 3 minute de la apelul la 112, cu o scară pentru incendiu. Noi vom face o comisie de evaluare a pagubelor. E o mansardă de aproape 2.000 mp care a ars, mansardă care a fost modernizată în 2015 și pentru care există autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, ca de altfel pentru întreaga clădire. Încercăm să limităm pagubele. Probabil vom reloca o serie de birouri și angajați ai Consiliului Județean Suceava și ai Prefecturii, iar pentru asta trebuie să căutăm soluții. A fost o problemă cu lemnul și tabla de la mansardă, pentru că acolo s-a încins căldura foarte mare și până nu s-a spart tabla nu s-a putut interveni pentru a localiza incendiul. Este clădire de patrimoniu și va trebui să o salvăm”, a spus Gheorghe Flutur. Acesta a adăugat că din datele pe care le are, clădirea era dotată cu senzori de fum, care erau verificați periodic.
Mult mai relaxat și detașat părea Aurel Buzincu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Suceava. ”Probabil că nu este foarte mare paguba, depinde câtă apă a curs din pod. Cred că se reface, nu cred că e problemă. E un dezastru, dar nu mai mare ca altul. La noi arde ceva în fiecare zi”, a spus Aurel Buzincu. Acesta nu a putut preciza însă dacă această clădire a mai trecut prin vreun incendiu în istoria sa de peste un secol.
Imagini apocaliptice din interiorul Prefecturii Suceava după incendiul de sâmbătă
”Monitorul de Suceava” vă prezintă în exclusivitate imagini din interiorul Palatului Administrativ din Suceava după incendiul de sâmbătă. Candelabrele din sala cu vitralii, sala ”Ștefan cel Mare”, au fost smulse din tavan și au căzut, lăsând o gaură de circa jumătate de metru din care curge, în continuare, apă. Alte birouri arată ca după bombardament și sunt practic scrum. Apar și birouri acoperite cu folii de plastic, dar imaginile arată dimensiunea reală a dezastrului care a atins una din cele mai importante clădiri de patrimoniu, construită în 1904. Un dezastru care nu are echivalent în istoria orașului Suceava.