Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că mai multe proiecte importante din domeniul sănătății sunt promovate pentru a fi finanțate din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Gheorghe Flutur a amintit că prin PNRR, România va beneficia de sume foarte mari de bani pentru refacerea după pandemia de coronavirus. Flutur a precizat că și Suceava este un județ care trebuie să se refacă și să își revină după pandemie, motiv pentru care CJ Suceava a transmis mai multe proiecte care pot fi finanțate din aceste fonduri europene aflate la dispoziția României.
„În primul rând e vorba de zona medicală. Și mă refer aici la un nou spital de pediatrie, de copii. Am cerut și am depus deja acest proiect pentru a fi finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență”, a spus Flutur. El a arătat că în momentul de față proiectul pentru spitalul de copii, dar și un alt proiect pentru un spital de boli infecțioase sunt deja depuse la Compania Națională de Investiții, iar recent Consiliul Județean a transferat terenurile către această instituție pentru începerea investițiilor. Flutur a precizat că intenția este ca cele două spitale să fie finanțate din fonduri europene.
Gheorghe Flutur a declarat că pentru spitalul de copii investiție se ridică la Suceava de 95 de milioane de euro. Clădirea noului spital ar urma să aibă subsol, parter și șase etaje, cu ambulatoriu propriu. Președintele CJ Suceava a precizat că spitalul de copii ar urma să aibă 446 de paturi, din care 88 de paturi cu însoțitor. „E un spital mare care va fi construit în curtea Spitalului Vechi, unde avem peste 2 hectare de teren, unde facem și apartamente pentru medici. E foarte important pentru că județul Suceava nu are un spital de copii. Majoritatea merg la Iași și la Cluj și ne trebuie așa ceva”, a spus Flutur, care a adăugat că pentru această investiție există deja aprobările necesare de la Ministerul Sănătății.
Proiect pentru extinderea secției de oncologie a Spitalului Județean Suceava
Gheorghe Flutur a mai afirmat că tot prin PNRR a fost depus și spitalul de boli infecțioase. „După necazurile din pandemie am ajuns la concluzia că ne trebuie un spital de boli infecțioase separat pentru a putea izola spitalul în care vin pacienți cu diverse boli, de cei care vin cu boli infecțioase, astfel încât să limităm contaminarea sau gradul de infestare”, a declarat președintele CJ Suceava.
El a arătat că spitalul de boli infecțioase, care va fi construit tot în curtea Spitalului Vechi, va avea subsol, parter și patru etaje, pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați. Spitalul de boli infecțioase va avea 92 de paturi, din care 11 paturi cu însoțitor, iar valoarea totală a investiției este estimată la circa 32 de milioane de euro. „La capitolul sănătate avem și extinderea secției de oncologie, pentru că din păcate numărul de pacienți cu probleme oncologice este destul de mare, de peste 10.000 în județul Suceava. Aici propunem ca lângă secția actuală să ridicăm o construcție cu parter și patru etaje, pe 4.474 de metri pătrați, cu ambulatoriu și cabinete de consultații”, a explicat Gheorghe Flutur. El a arătat că noua clădire va dispune de 76 de locuri pentru pacienți, în 27 de saloane, precum și de 10 paturi pentru îngrijiri paliative.
„Trebuie spus că lângă această viitoare construcție este centrul de radioterapie, care e făcut de o companie privată, în parteneriat public cu Spitalul Județean. De asemenea, avem acea secție de medicină nucleară, care acum diagnostichează din timp bolnavii de cancer, o premieră pentru toată zona noastră și care funcționează deja”, a mai spus șeful administrației județene.
El a mai precizat că un alt proiect pe care CJ Suceava l-a transmis pentru a fi finanțat din fonduri europene prin PNRR este cel pentru construcția unui pasaj subteran dintre spitalul nou și cel vechi din Suceava. „Suntem în discuții avansate pentru documentație, pe care să o depunem pentru pasajul subteran. E o investiție de circa 9,5 milioane de euro, pentru că sunt foarte multe lucrări de deviere a conductelor, a magistralelor de canalizare din municipiul Suceava și alte conducte de utilități”, a afirmat Flutur. Nu în ultimul rând el a spus că intenția CJ Suceava este de a obține finanțare europeană și pentru construcția unui heliport pe Spitalul Județean, investiție necesară în condițiile în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență va aloca un elicopter județului Suceava. Gheorghe Flutur a spus că investiția va fi începută cu fonduri ale Consiliului Județean, pentru ca apoi acestea să fie recuperate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.