Tinerii de până în 35 de ani, care nu dețin sau au deținut o locuință în proprietate și își desfășoară activitatea în municipiul Suceava sau în localități limitrofe, situate la maxim 10 km distanță de oraș, au dreptul, conform legii, să solicite repartizarea de locuințe ANL. Chiar dacă astfel de locuințe se construiesc la un anumit interval de timp, care presupune ani de așteptare până când apar noi imobile ANL disponibile, în fiecare an se mai eliberează o parte dintre cele repartizate anterior. Tocmai de aceea, anual se actualizează dosarele solicitanților și se stabilește o listă de priorități la repartizarea locuințelor care devin disponibile.
“Dacă în alți ani erau mai multe dosare, chiar și câte 500, acum sunt doar 110 dosare complete, care au fost actualizate. Cel mai mare punctaj este de 82 de puncte, iar cel mai mic de 33 de puncte. Sunt convins că cel puțin 30-40 de solicitanți din această listă vor avea acces la locuințe în acest an, avem deja locuințe vacante, iar mulți tineri cărora le expiră perioada de beneficii se orientează cătrepiața liberă. Având stabilită lista de priorități, pe măsură ce se eliberează locuințe ANL vom intra în Consiliu Local cu decizii de repartizare a acestora”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Lista de priorități a solicitanților la repartizarea unei locuințe pentru tineri a rezultat după perioada de actualizare a celor 372 de dosare existente la Primăria Suceava, rezultând în final 110 dosare complete, care au îndeplinit condițiile necesare și au fost ierarhizate prin punctaj.
Pentru a avea acces la locuințele care se eliberează anul acesta, tinerii mai trebuie să achite și o garanție financiară, stabilită tot de deliberativul local, pentru acoperirea chiriei și a cheltuielilor comune, în caz de neplată:
- 1.000 de lei pentru apartamentele cu două camere și 1500 de lei pentru cele cu trei camere din Ansamblul Metro – Bl. 30
- 1.000 de lei pentru apartamentele cu o cameră și 1.500 de lei pentru cele cu două camere din Ansamblul Privighetorii și Ansamblul Metro – Petrom.
Garanția se achită de către beneficiar înainte de emiterea repartiției iar nedepunerea acesteia duce la pierderea dreptului locativ, locuința urmând să fie repartizată altei familii, în ordinea de pe lista de priorități.