Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, miercuri, la conferința on-line a Grupului Interregional din Carpați al Comitetului European al Regiunilor. În intervenția sa, Gheorghe Flutur a vorbit despre investițiile necesare în zonele montane, el subliniind faptul că prin Planul de Redresare și Reziliență, Comisia Europeană alocă fonduri semnificative pentru redresarea țărilor după pandemia de Covid, iar populația din munții Carpați a fost și ea afectată de această pandemie.
„Aș vrea să aduc în atenție câteva provocări la care cred că trebuie să răspundem destul de repede. Cred că va trebui să discutăm despre căi de comunicații în interiorul acestei regiuni. Pentru că aș dori și noi să fim întrebați de coridoarele de transport auto, și aici vorbim de autostrăzi”, a spus Flutur.
În cadrul ședinței, președintele CJ Suceava i-a transmis mareşalului voievodatului Podkarpackie din Polonia, Wladyslaw Ortyl, că acesta știe foarte bine discuțiile despre coridorul rutier Marea Baltica – Marea Neagră. „Am discutat cu domnul mareșal despre acest coridor. Mă bucur de acel coridor care vine din Polonia – Ungaria, trece pe la granița de Vest a României, spre Sud. Dar tot atât de necesar este și coridorul pe la Est de munții Carpați, vechiul drum al mătăsii, care e cu 500 de kilometri mai scurt de la Varșovia la Marea Neagră decât celălalt traseu”, a arătat Flutur. El a precizat că discuții pe această temă ar trebui să fie cât mai dese atunci când se vorbește despre coridoarele de transport, atât autostrăzi, cât și căi ferate.
Făcând referire la proiectele de mediu, în special investițiile Green Deal, Gheorghe Flutur a precizat că prioritare ar trebui să fie proiecte precum cele pentru reconversia în zona turistice a fostelor exploatări miniere. De asemenea, el a vorbit și despre necesitatea digitalizării zonelor montane. „O pondere mare în bugetul european este digitalizarea. Cred că și în alte țări este nevoie de informatizare a populației din zona de munte, care trăiește mai răsfirat, școlile sunt la distanțe mari și avem nevoie de internet, de informatizare pentru ca cetățenii să nu facă zeci sau sute de kilometri pentru documente”, a declarat președintele CJ Suceava, care a mai adăugat că alte probleme care trebuie rezolvate țin de lipsa de semnal pentru internet și neacoperirea cu semnal telefonic în zonele montane.
Gheorghe Flutur a subliniat că o prioritate vor fi și investițiile în dezvoltarea rețelelor sanitare. „Zonele montane sunt cele mai expuse pentru că aici casele sunt mai rare și de multe ori intemperiile creează probleme transporturilor”, a spus Flutur.
El consideră că pentru promovarea unor astfel de programe sunt necesare mai multe acțiuni comune în cadrul euroregiunii Carpatice. În acest context, Gheorghe Flutur a făcut referire în special la domeniul turismului. „Astfel, putem să venim pe această rută a Carpaților, pentru că fiecare avem frumuseți de arătat, panorame, rezervații naturale, civilizații montane, minorități, resurse naturale. Aceste lucruri ne vor lega și mai mult”, a precizat Flutur. În final, el a propus organizarea unei întâlniri cu europarlamentarii din zonele euroregiunii Carpați pentru ca aceștia să susțină proiectele pentru dezvoltarea acestei zone montane.