Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului reglementări cu privire la transportul elevilor. Reprezentanții elevilor vor ca Guvernul să elaboreze și să aprobe în regim de urgență normele legale necesare reglementării transportului elevilor. „În caz contrar, în perioada următoare, vom fi martorii unei creșteri semnificative a ratei abandonului școlar, având în vedere faptul că numărul elevilor aflați în situații de risc socio-economic a crescut simțitor pe durata pandemiei”, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat de presă.
Elevii atrag atenția că pentru mulți dintre copiii care au revenit luni, pe 8 februarie, la școală, drumul spre unitățile de învățământ „reprezintă o adevărată provocare, întrucât operatorii de transport nu le mai eliberează abonamente gratuite, motivând prin faptul că nu le-au fost virate, de către consiliile județene, sumele necesare prestării acestor servicii”.
Conform datelor furnizate de Consiliul Național al Elevilor, peste 400 de mii de elevi fac naveta la și de la școală în fiecare zi. Transportul este reglementat de Legea nr. 226/2020, conform căreia elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
„Acest lucru nu se întâmplă, însă, deoarece Guvernul României nu a aprobat normele de aplicare ale legii menționate mai sus, iar consiliile județene nu au temei legal pentru a realiza alocări bugetare pe această filieră, privând astfel de educație, în mod sistematic, sute de mii de elevi. (...) Soarta celor peste 400 de mii de elevi navetiști se află întru totul în mâinile Guvernului României. Facem apel către premierul României și către miniștrii de resort să acționeze cu celeritate pentru a rezolva problema elevilor navetiști. O mare parte dintre acești elevi se află în situație de risc socio-educațional, iar limitarea accesului la transportul către și de la școală reprezintă o ultimă piedică pusă în calea parcursului educațional al colegilor noștri. În lipsa unei acțiuni concrete venite din partea guvernanților, vom lua măsurile legale care se impun pentru a garanta accesul la educație pentru toți elevii din România”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.