Elevii care au simptome de Covid-19 și care nu pot fi testați pentru că părinții lor nu și-au dat acordul pentru testare vor rămâne acasă timp de 14 zile. Este declarația făcută recent de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a subliniat, din nou, că formularul de consimțământ anticipat pentru testarenu este obligatoriu. „Toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare o pot face din proprie inițiativă”, spun reprezentanții ministerului. În interesul bunei organizări și al siguranței sanitare în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale. Dacă părintele își dă acordul, elevul poate fi testat fie în școală, acolo unde există cabinet medical, fie de către Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, Ministrul Educației a mai declarat, cu câteva zile în urmă, că toți copiii care au simptome de Covid-19 ar trebui să nu meargă la școală și nu li se vor pune absențe. Ei doar trebuie să anunțe învățătorul sau dirigintele de această situație.
Ministerul Educației sprijină, conform atribuțiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare. În ordinul comun (Ordinul comun M.E.C/M.S. nr. 3.235/93/04.02.2021) se specifică în mod expres faptul că, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
De asemenea, conform ordinului comun: „testarea cu teste antigen rapide se recomandă și cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs; colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”.
Aproximativ trei sferturi dintre elevii suceveni au început semestrul al II-lea în bănci. Reprezentanții Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava au spus că 79.084 de elevi au fost prezenți luni, 8 februarie, fizic la cursuri, iar 34.292 de elevi continuă cursurile online. De asemenea, 62 de cadre didactice, dintr-un total de peste 7.500, au solicitat predarea online, în timp ce 261 de elevi au rămas să facă școală în fața calculatorului, pe motive medicale.