Primele doze din vaccinul Moderna anti-Covid 19 au fost administrate unor suceveni începând de vineri, 5 februarie, când s-a primit un lot de 500 de doze.
Din acestea, 39 de vaccinuri au fost efectuate pe 5 februarie, 159 sâmbătă, 6 februarie, și 140 duminică, 7 februarie.
În total, 338 de doze au fost folosite pentru prima inoculare.
Duminică, 7 februarie, în județul Suceava s-au vaccinat împotriva Covid 158 de persoane (140 cu doza I de vaccin Moderna și 18 persoane cu doza a II-a de vaccin Pfizer BioNtech), distribuția pe centre de vaccinare fiind următoarea:
- Spital Județean Suceava - 88
- Spital Municipal Fălticeni - 60
- Spitalul Orășenesc Gura Humorului – 10.
Conform Direcției de Sănătate Publică Suceava, până în momentul de față, în total, în județul Suceava s-au vaccinat împotriva Covid 21.743 de persoane cu doza I și 3.766 persoane cu doza a II-a.
Pentru data de 8 februarie, pe raza județului Suceava s-au înscris 961 de persoane (dintre care 888 pentru rapel) cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, indiferent de vârstă, în vederea vaccinarii împotriva Sars-Cov2.
Reamintim că programările la vaccinare sunt condiţionate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operaţiunii, cât şi de dinamica solicitărilor de înscriere la momentul respectiv.
Care sunt diferențele principale între vaccinurile Pfizer și Moderna
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.
Vaccinul Comirnaty (Pfizer) este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.
Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Pfizer rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.