Efectele secundare care pot aparea atât după administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech, cât și Moderna, pe bază de ARNm, sunt cauzate ca parte a răspunsului imun la vaccinuri, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, pe site-ul dedicat: https://vaccinare-covid.gov.ro/.
Rezultatele studiilor clinice arată că cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost ușoare sau moderate: durere și inflamație la locul injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, frisoane și febră. „Acestea s-au ameliorat în cateva zile după vaccinare și apar, în general, mai des după a doua doză. Rareori, ca și în cazul altor vaccinuri, anumite pesoane pot dezvolta reacții alergice. Centrele de vaccinare sunt pregătite pentru a asigura asistența adecvată în aceste cazuri”, se subliniază în comunicat.
Cea mai recentă actualizare pe site este din 3 februarie a.c. și, potrivit acesteia, din totalul de 620.176 de persoane care s-au vaccinat până la această dată în România, din care 468.150 cu o doză și 152.026 cu două doze, au fost înregistrate 2.030 de reacții adverse: 482 de reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.548 reacții generale - febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, astenie, alergii de tip urticarie. Alte 13 reacții adverse sunt în curs de investigare.
Ministerul Sănătății face publice datele din 7 februarie referitoare la vaccinare, potrivit cărora din 840.812 persoane vaccinate s-au înregistrat reacții adverse ușoare la 2.354 de persoane (0,28%) și nici o reacție adversă gravă.
Specialiștii nu recomandă ca, de teama reacțiilor adverse, să se renunțe la a doua doză de vaccin. „Vaccinurile cu ARNm necesită administrarea a două doze pentru a oferi cea mai bună protecție. Pentru vaccinul Pfizer, dozele trebuie administrate la un interval de 21 de zile, în timp ce pentru vaccinul Moderna, dozele trebuie administrate la 28 de zile distanță între ele”, se mai precizează pe site-ul centrului de vaccinare.