Marele om politic Iuliu Maniu a fost comemorat vineri, 5 februarie, la exact 68 de ani de la trecerea în neființă, în celula de la Sighet în care l-au închis comuniștii și în care și-a găsit sfârșitul. Cei care l-au apreciat pe marele om politic, unul dintre strategii Marii Uniri din 1918, au ținut să fie prezenți și în acest an dificil la memorialul de la Sighet, fosta închisoare unde bătrânul Maniu a fost o victimă sigură.
Printre ei s-a aflat și medicul veterinar sucevean Petrea Dulgheru, care și-a făcut o obligație morală de a face tot ce este posibil pentru cinstirea marelui om politic. Dulgheru merge an de an la Sighet, dar și la Bădăcin, unde s-a implicat financiar în deschiderea Casei Memoriale Iuliu Maniu.
Petrea Dulgheru a fost invitatul doctorului Gheorghe Șiman, președinte al PNȚCD Maniu-Mihalache, filiala Maramureș.
Chiar dacă în cadru mai restrâns, s-a ținut o slujbă de pomenire la ”Celula 1” de la Memorialul Sighet, iar apoi la Cimitirul săracilor, de la marginea Sighetului, unde au fost îngropați, pe ascuns, morții de la închisoarea comunistă de la Sighet. Locul de veci al lui Iuliu Maniu nu se cunoaște, fiind îngropat pe ascuns.
”Mi-am dorit să ajung și în acest an la Sighet, pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu chiar în ziua trecerii în neființă. Stau și mă întreb din ce în ce mai des de ce oamenii mari ai acestui neam au ajuns să fie martirizați tot de conaționalii lor. Îmi doresc foarte mult să trăiesc ziua în care să constat că s-a mai născut și a apărut în România un om politic de talia lui Iuliu Maniu”, ne-a spus Petrea Dulgheru.
Pentru sufletele martirilor oameni politici de la PNȚCD uciși de sistemul comunist, Petrea Dulgheru a dat de pomană la un bătrân preot din Vișeu de Sus, Mihai Cozma, în vârstă de 81 de ani.
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an și jumătate.
Memorialul de la Sighet, un loc în care orice român ar trebui să ajungă
Memorialul de la Sighet, amenajat în celulele fostei închisorii comuniste, este o veritabilă enciclopedie a rezistenţei anticomuniste din România, cu o cantitate impresionantă de materiale documentare, inclusiv mărturii audio și video ale foștilor deţinuţi. Este un loc în care orice român ar trebui să ajungă măcar o dată în viaţă și să fie prezent acolo și cu sufletul, pentru a înţelege mai bine ce a însemnat instalarea regimului comunist în România și cât de greu le-a fost celor care au încercat să reziste.