Noul șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, subcomisarul Alexandru Duțuc, care a preluat de câteva săptămâni frâiele instituției zguduite din temelii de descinderile procurorilor de la DNA din luna noiembrie a anului trecut, are un plan deja pus în parte în practică, de reducere a timpilor de așteptare pentru reexaminare la sală și traseu.
- Opt polițiști vor deveni examinatori la proba de traseu
Serviciul va avea la dispoziție opt examinatori noi la probele de traseu de la examenul de permis de conducere.
Patru polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean au fost deja detașați și vor urma un curs de două săptămâni, înainte de a putea deveni examinatori. Alți patru polițiști ar urma să fie detașați în același scop, de a deveni examinatori. S-ar ajunge astfel la o schemă de minim nouă examinatori, cu posibilitate de suplinire cu încă doi, de la compartimentul înmatriculări.
- Eficientizare și reducerea tentației de corupție
În privința examinării la proba teoretică (sala) s-a reușit deja o optimizare a timpilor alocați, în sensul că s-a redus intervalul de reprogramare și examinare.
Alexandru Duțuc a explicat care este planul său, cu bătaie pe mai multe direcții: ”Principala măsură pe care vreau să o adopt până la finalul perioadei de șase luni în care am fost împuternicit la conducerea acestui serviciu, cu efect direct pe linia de prevenire a corupției, este reducerea substanțială a timpilor de reprogramare pentru examen. Concret, candidatul va putea da din nou examenul de traseu la o lună de zile, în timp ce la sală va putea reveni la examinare chiar și la interval de câteva zile după ce a picat examenul. În acest fel, pe un dosar valabil 12 luni, va avea șansa de a repeta examenul la sală de zeci de ori, iar la traseu chiar și de 12 ori”.
Acum, marea problemă a candidaților este că în intervalul de 12 luni în care școala de șoferi urmată este valabilă pot repeta de puține ori examenul de traseu. Astfel, aceștia ajungeau la limita termenului de valabilitate a școlii de șoferi și căutau soluții neortodoxe de a fi admiși.
Practic, prin această metodă, Alexandru Duțuc crede că cei care vor permis vor putea să se concentreze mai mult pe examene și nu pe cum să încerce să dea șpagă pentru a deveni posesorii râvnitului permis de conducere.
Este, dacă vreți, o metodă indirectă de a preveni corupția, dar și de eficientizare a instituției.
- La momentul actual se lucrează cu foarte puțini oameni. Primul ”respiro” este aproape
Revenind la ce se întâmplă în momentul de față, programările pe partea de înmatriculări se fac la două-trei luni de la solicitare, în timp ce pentru examenul de permis la traseu, pentru categoria B, programările sunt la nivelul lunii aprilie, și pentru luna mai la categoriile superioare.
După cele două săptămâni de cursuri ale celor patru polițiști care vor deveni examinatori, se va reuși o primă reducere a timpilor de așteptate la programare.
În privința numerelor roșii, programările au fost optimizate, aproape de la o zi la alta.
Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor lucrează acum doar cu șase oameni la compartimentul înmatriculări și trei la examinare auto permis, din care doi sunt detașați de la înmatriculări. Aceste cifre spun totul despre situația critică pe care o au de gestionat oamenii rămași la această instituție.
Subcomisarul Alexandru Duțuc a subliniat că schimbările și suplimentările de personal se fac în echipă, cu sprijin important de la Prefectura Suceava, de la nivel de prefect și subprefect.
El a ținut să mulțumească și conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, care, deși confruntată cu criză de personal, nu s-a opus detașării polițiștilor care vor deveni examinatori.
Subcomisarul Alexandru Duțuc, în vârstă de 38 de ani, a venit la conducerea Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava de la Biroul Rutier al Poliției municipiului Suceava. Este un ofițer care s-a remarcat în ultimii ani prin instrumentarea de dosare penale complexe și prin măsuri drastice de sancționare, acolo unde a considerat că este cazul.