joi, 4 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 28 (7640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ritmurile circadiene și sănătatea noastră

Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale care echilibrează pofta de mâncare, somnul și dispoziția. El este controlat în cea mai parte de lumină, după cum au demonstrat cercetările din ultimele două decenii. Corpul seamănă mai puțin cu o mașinărie și mai mult cu o orchestră — iar dirijorul acesteia este ritmul circadian. Cercetările referitoare la ritmul circadian au dat naștere unui nou domeniu, numit cronobiologie, care studiază ceasul intern al omului și schimbările biochimice care au loc în perioade zilnice, săptămânale și lunare. Cronomedicina este o specialitate medicală care se concentrează asupra tulburărilor generate de dezechilibrul ceasului biologic al omului, ca în cazul diferenței de fus orar.

Specialiștii în medicină tradițională chinezească sunt încredințați din cele mai vechi timpuri că respectarea ciclurilor naturii aduce sănătate, iar încălcarea lor duce la îmbolnăvire. Schimbările biochimice au loc atunci când ființele umane depășesc modelele naturale de comportament asociate cu diviziunea zilei în noapte și zi.

Somnul adecvat și de calitate este esențial pentru a rămâne în echilibru cu ceasul biologic. Organismul funcționează pe baza ritmurilor biologice și are cel mai bun randament în cadrul unui program regulat. Pentru a vă asigura că aveți parte de un somn odihnitor în fiecare noapte, stabiliți-vă propriile obiceiuri și ritualuri care să vă ajute să adormiți — și să rămâneți astfel. Noi vă facem următoarele recomandări: exerciții terapeutice, băi fierbinți, masaj la picioare, ținerea unui jurnal, meditație, aromoterapie, muzică relaxantă, lectura cărților dedicate spiritului, rugăciunile și plimbările de seară. Tabieturile ajută la menținerea unei minți liniștite și a unei păci interioare. După ce ați descoperit o activitate care are efect, practicați-o în mod obișnuit.

La fel de importante sunt modul și ora la care vă treziți dimineața. Acestea determină deseori starea de bine pentru ziua respectivă. În clipa în care simte lumina răsăritului, glanda suprarenală începe să elibereze cortizon, un hormon stimulator care funcționează ca un ceas deșteptător interior. El crește tensiunea arterială, temperatura corpului și pulsul. Este mai bine să vă treziți treptat cu muzică blândă, întinderi și automasaj înainte să intrați la duș sau poate chiar să vă urcați la volan.

Mulți oameni remarcă faptul că exercițiile sunt mai eficiente dacă le fac după-amiaza decât dimineața devreme, înainte să se ducă la muncă. Sportul practicat după-amiaza se potrivește mai bine cu ritmul circadian, de aceea, capacitatea aerobică și forța mușchilor sunt în forma lor cea mai bună în orele de după-amiaza târziu și pe la începutul serii. Exersând la aceeași oră în fiecare zi, puteți stabili un model, îmbunătățindu-vă performanțele din acel moment al zilei. Acest lucru se numește antrenament și ne permite să ne depășim ritmul circadian până la un punct. Vă puteți folosi de antrenament pentru a depăși starea proastă cauzată de diferența de fus orar, de exemplu. Să spunem că exersați la prânz, în fiecare zi. Făcând aceleași exerciții la prânz, conform noului fus orar, ritmul dumneavoastră circadian se va adapta mult mai repede la acesta.

În cele din urmă, vizualizați modul în care doriți să trăiți. De ce să vă petreceți următorii treizeci de ani supunându-vă unui stil de viață care nu vă place și care ar putea chiar să dăuneze stării de bine? Un mod de viață sănătos este unul dintre cele mai simple secrete ale sănătății și fericirii. Dacă sunteți mulțumit emoțional, corpul dumneavoastră simte asta, ceea ce se reflectă într-o stare de bine. Faceți mici schimbări în mod regulat. Nu vă așteptați să realizați schimbări majore peste noapte; în schimb, micile îmbunătățiri în timp vă ajută să vedeți și să auziți diferențele din toate domeniile vieții dumneavoastră – cea mintală, cea spirituală și cea fizică. Apoi veți învăța să apreciați forța dătătoare de viață, susținătoare, tămăduitoare cu care am fost binecuvântați toți.

Dat fiind că violăm echilibrul natural al rețelei energetice a făpturii noastre, avem nevoie de autocultivare, care să ne aducă înapoi spre o stare de mulțumire și echilibru. Mulți oameni dezvoltă doar aspectul fizic al ființei lor, neglijându-l pe cel spiritual pentru că presiunile societății le întorc atenția de la adevărurile subtile ale vieții.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ritmurile circadiene și sănătatea noastră.
 Vizualizări articol: 730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ritmurile circadiene și sănătatea noastră5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei