Bugetul municipiului Suceava, la întocmirea căruia se lucrează în această perioadă, va fi mai restrictiv la unele capitole, inclusiv la cel de învățământ, din cauza lipsei de bani.
“Bugetul pentru școli va fi mult mai mic față de anul trecut, mă refer la cheltuielile de reparații și de investiții, care anul trecut s-au ridicat la 5 milioane de euro. În acest an vom continua cu lucrări de investiții doar la patru obiective mari: la C.N. Petru Rareș - unde trebuie finalizat corpul de laboratoare, la Colegiul Național Spiru Haret - să terminăm sala de gimnastică, la Școala Gimnazială nr. 10 - unde a fost licitată sala de sport, și la Grădinița de la Colegiul Național Mihai Eminescu. Fac apel la directorii de școli să nu mai propună alte investiții, nu le putem aproba”, a spus primarul Ion Lungu. În schimb, toate lucrările de reabilitare a clădirilor, a instalațiilor de încălzire, sanitare etc., vor fi prinse pe un proiect de finanțare cu fonduri europene, la care municipalitatea acoperă doar parțial costurile.
“Sunt mulți bani din fondurile europene pentru reabilitarea clădirilor publice, vom cuprinde toate școlile din municipiul Suceava. De aceea îi rog să nu mai prindă în cheltuieli la buget în acest an, pentru că nu avem bani.
În plus, ne dorim ca și la școli să implementăm proiecte de digitalizare, de urmărire a consumurilor, în special cele energetice, pentru că asta este realitatea – uneori acolo se consumă <fără număr>, pentru că nu plătesc ei, ci primăria. Trebuie să înțelegem că este o perioadă grea și să facem eforturi să reducem costurile, inclusiv la școli”, a adăugat edilul sucevean.
Bugetul local al municipiului Suceava ar urma să fie dezbătut în Consiliul Local în jurul datei de 15 martie, în funcție și de aprobarea bugetului de stat.