Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Fălticeni a ajuns în spatele gratiilor după ce a făcut o comandă în SUA. Mai exact, Iustin Acîrnăresei a comandat online ricină unui furnizor de peste Ocean, o substanță extrem de toxică și care este interzisă la comercializare. Pe fir au intrat ofițerii de la Crimă Organizată, iar suceveanul nu a mai intrat în posesia mărfii, motiv pentru care acum este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativă la dobândirea de arme chimice.
Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Iustin Acîrnăresei, dar un magistrat de la Tribunalul București a decis că acesta poate fi cercetat sub control judiciar. Nemulțumiți, procurorii au contestat măsura, iar la finalul săptămânii trecute un complet de la Curtea de Apel București a admis cererea și a dispus arestarea pentru 30 de zile a tânărului din Fălticeni.
Ricina este o toxină vegetală extrasă din semințele de ricin, care are proprietatea de a aglutina globulele sângelui. Ricina este o lectină (glucoproteină) foarte toxică, care se găsește în semințele de ricin „Ricinus communis” din familia „Euphorbiaceae”.
Toxicul acționează ca un inhibitor puternic al sintezei proteinelor la eucariote. Ricina este una dintre cele mai toxice substanțe, de origine vegetală, cunoscute până în prezent. Doza toxică mortală la un om adult este 0,25 mg de ricină, care corespunde cu 2 - 4 semințe de ricin. Ricina este de două ori mai toxică decât veninul de cobra. Rezistența la toxic este diferită după individ. Există relatări conform cărora unele persoane ar fi supraviețuit după un consum de 40 - 60 de semințe. Un rol important îl joacă, bineînțeles, cât de repede vomită intoxicatul.