Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 26 (7638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Activități

Seminar online despre bunătate și credință, în ultima zi a săptămânii dedicate nonviolenței

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua internațională a nonviolenței, 30 ianuarie, a prilejuit organizarea webinar-ului „Responsabilizare. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoții. Comunicare. Toleranță” (RESPECT), eveniment care a încheiat Săptămâna nonviolenței (25-30 ianuarie 2021), parte a proiectului de responsabilizare socială RESPECT. Au participat 180 de cadre didactice, directori, coordonatori de proiecte și programe educative, coordonatori ai comisiilor de prevenire a violenței, din toată țara, pe platforma Webex, într-un eveniment bilanț al unei campanii de prevenire a violenței în mediul școlar. Scopul webinar-ului, după cum a spus prof. Tatiana Vîntur, inspector școlar IȘJ Suceava, l-a reprezentat diseminarea bunelor practici ale campaniei de prevenire a violenței în mediul școlar, care în acest an a avut ca moto: „Fii bun în ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!” (Dalai Lama)

 

  • Proiecte

Aflată la a VII-a ediție, campania de prevenire a violenței în mediul școlar s-a transformat în proiect de responsabilizare socială și are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin crearea unui mediu educațional armonios, incluziv, mediu propice de exersare a comportamentelor și atitudinilor civilizate, astfel încât fiecare elev să se simtă încurajat, motivat, în deplină siguranță, să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabil să-și gestioneze emoțiile, printr-o atitudine tolerantă, nondiscriminatorie, comunicând activ, asertiv și nonviolent.

Consilier local al Primăriei Suceava Angela Zarojanu a făcut o trecere în revistă a proiectelor desfășurate în parteneriat cu IȘJ Suceava: „Familii fericite, familii incluzive”, „16 zile de activism împotriva violenței și pentru respectarea demnității” denumită „DAR”- Dăruiește. Ajută. Respectă, în cadrul parteneriatului activ cu Asociația SEVA, „Femei de succes! Performanță la superlativ”, care răspunde nevoilor identificate în diferite comunități, cu promisiunea implicării alături de școlile sucevene în campania RESPECT. Sociologul Ileana Iacob, comisar IPJ Suceava, a pus accentul pe aspecte și abordări ale siguranței școlare – o nouă viziune centrată pe soluții de securizare și prevenție a mediului școlar, pe responsabilitate și responsabilizare, adaptarea socială la valorile clasei şi ale şcolii în termeni de responsabilitate comunitară.

 

  • Mesaje reflexive

„Ora de net”, un program european unic în România care promovează utilizarea internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur, program național coordonat de „Salvați Copiii” România, a fost adus în atenția participanților (mulți dintre aceștia voluntari ai programului), de către coordonatorul local Nicolae Corniciuc (www.oradenet.ro).

„Casa Corpului Didactic <George Tofan> Suceava coordonează programul de formare acreditat (22 credite) <Medierea conflictelor în mediul școlar> care se desfășoară în cadrul programului E-PROFI – Educație prin PROgrame de Formare Inovative pentru resurse umane calificate și motivate în județul Suceava”, a spus prof. metodist Irina Biciușcă, coordonatorul activităților de formare, într-o prezentare „storyjumper”. Cursurile de formare dezvoltă competențe transversale privind comunicarea și interacțiunea cu mediul social și cu mediul pedagogic. Invitații și participanții webinarului au fost întâmpinați cu „prăjitura RESPECT, cu aromă de toleranță” care cuprinde (conform rețetei copiilor de la Școala Gimnazială Crucea): vorbe bune, înțelegere, cuvinte frumoase, răbdare, speranță, bunăvoință, prietenie, pace și iubire, cu umbrela RESPECT, pe „treptele RESPECT” (Școala Gimnazială Ciocănești). Ce formidabilă comunitate de practică vă puteți dovedi! Felicitări nenumărate pentru tot ceea ce ne-ați împărtășit până acum! Și nerăbdare pentru împărtășiri viitoare!”, a spus în cadrul seminarului online prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, provocând participanții să formuleze mesaje reflexive, invitând la comunicare și introspecție prin metafore.

Făcând referire la sărbătoarea celor trei mari ierarhi și teologi ai creștinătății, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, „modele de smerenie, de numele cărora se leagă nu doar tratate de teologie sau realizarea Sfintelor Liturghii de rit bizantin, dar însăși practicarea toleranței, în cea mai înaltă, grăitoare și empatică formă a ei, exprimată simplu, prin iubirea aproapelui”, prof. metodist Miriam Leon Postolache, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, a încheiat cu un îndemn: „Să găsim în toate aspectele atât de diverse și complexe ale naturii umane motive de provocare către cultivare a dreptății, modestiei, bucuriei de a fi, de a învăța, de a crește în înțelepciune și bunătate, de a evolua”.

 

  • Cutia de prim ajutor

Mediul virtual a adus într-o altă dimensiune campania RESPECT printr-o multitudine de instrumente digitale, aplicații, activități creative, idei valoroase care au fost adaptate nevoilor educaționale ale grupurilor de copii/elevi. Prof. Mihaela Amariței a ilustrat prin intermediul „padlet-urilor” (www.padlet.com) rezultatele muncii copiilor clasei pregătitoare A de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți: Ziua mondială a drepturilor copilului: Ziua Mondiala a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie 2020Campania R.E.S.P.E.C.T.

„Tema comună a tuturor activităților a fost <sunt ceea ce respect>, de aceea, realizând acrostihul cuvântului RESPECT, elevii clasei a VII-a  au conceput reguli pe care oricine le poate respecta pentru a se face respectat: <Rog politicos!/ Evit certurile! /Spun adevărul/ Pot să mă schimb/ Elimin violența/Cred în oameni /Tind spre mai bine!>. Pornind de la componentele care definesc această campanie de responsabilizare, elevii claselor a II-a și a IV-a au înțeles că oamenii care știu să-i respecte pe ceilalți sunt valoroși și de aceea au decis că avem puterea de a schimba lumea, prin a ajuta de câte ori ne stă în putință, prin a iubi necondiționat, prin a construi, dar mai ales prin a crede în noi înșine.”, susține directorul Liceului Tehnologic Iacobeni, prof. Claudia Samson. De asemenea, învățătoarea Anna Ștefură, de la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, a spus în intervenția sa: „Campania #RESPECT, coordonată atât de frumos de doamna inspector Vîntur Tatiana, din RESPECT pentru educație, pentru cei din jur, părinții și elevii clasei a II-a B de la Școala Gimnazială <Miron Costin> s-au alăturat campaniei RESPECT! Felicitări că ați ales să fiți buni”.

Prof. Luminița Dobrea, Școala Gimnazială Corocăiești, printr-un mesaj „Jos pălăria!” a prezentat tema întâlnirilor din săptămâna prevenției bullying-ului și cyberbullying-ului. „Elevii au participat la o dezbatere pe această temă, au făcut schimb de informații și au legat prietenii. A fost o zi plină de optimism care ne-a dat încredere și în care am găsit aliați destoinici și hotărâți în lupta de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar”, a spus profesoara Dobre. Inspectorul școlar Tatiana Vîntur a concluzionat că în călătoria RESPECT, la fel ca și în alte călătorii de învățare, nu uitați „Cutia de prim ajutor”: „ochelarii cu lentile roz” – pentru o gândire optimistă; o ciocolată – pentru amarul prea amar; un plic de ceai – pentru liniștea sufletului ori de câte ori e nevoie; un elastic – pentru a fi flexibili și a ne întinde cât nevoile copiilor; o radieră – pentru a șterge ceea ce e urât, dificil; un creion – pentru însemnări ce merită a fi reținute (Să știi că tot ce faci în viață lasă urme!); o foarfecă – pentru a tăia răul de la rădăcină; o inimă – pentru iubire; o sfoară – pentru ca împreună să facem lumea mai bună; o baghetă fermecată – mereu avem nevoie de magie!”. Pentru diseminare evenimentul a avut și padlet-ul RESPECT: https://padlet.com/educativsv/Respect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seminar online despre bunătate și credință, în ultima zi a săptămânii dedicate nonviolenței.
 Vizualizări articol: 379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seminar online despre bunătate și credință, în ultima zi a săptămânii dedicate nonviolenței0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei