Noul sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 a intrat în funcțiune de duminică, 31 ianuarie, iar mii de agenți economici din domeniul forestier sunt direct vizați de noua aplicație, menită să descurajeze tăierile ilegale din păduri.
“Nici o operațiune cu lemn nu mai e posibilă fără utilizarea SUMAL 2.0”, este avertismentul transmis de conducerea Gărzii Forestiere Suceava, care îndeamnă agenții economici să aștepte validarea depozitelor operatorilor și să solicite sprijin acolo unde nu se descurcă, pentru că orice greșeală poate fi extrem de scumpă.
Tocmai de aceea, o parte dintre angajații GF Suceava au și fost direcționați către call-centerul pus la dispoziție de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la numărul de telefon 0314337799, pentru a oferi consultanța necesară și a se ocupa de soluționarea problemelor care apar.
„Implementarea noului SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătăţirile semnificative în ceea ce priveşte urmărirea trasabilităţii lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre şi documente, precum şi prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual”, explică reprezentanţii ministerului.
Pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat şi private (de regim) au fost înlocuite registrul „Marcări” şi cel al „dispozitivelor de marcat”. De asemenea, au fost înlocuite fişele de marcare de mână, precum şi centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează şi se transmit automat.
Noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.
Pentru operatorii economici – transportatori şi procesatori:
- Se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice. Toate avizele şi documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital;
- Este eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră. Până acum, transportatorii erau obligaţi, lunar, să se prezinte la sediile judeţene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fără să fie necesară deplasarea.
- Au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităţilor de la transportator.
Pentru ca toate modulele să fie funcţionale la parametrii optimi, toţi utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte paşii de utilizare ai sistemului.
Paşii de urmat pentru efectuarea corectă a transferului avizului de însoţire a mărfii de la emitent la transportator: transportatorul activează funcţia Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secţiunea „Preluarea aviz pentru transport” şi apasă butonul „Preluare”; emitentul va accesa secţiunea „Avize proprii”, selectează avizul, apasă butonul „Predă”, şi selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului.
„Foarte important – pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului; după transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii şi apasă butonul „Start transport”; recomandăm verificarea foarte bine a informaţiilor introduse deoarece operaţiunea de confirmare este ireversibilă!”, transmit reprezentanții Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În cazul în care solicitantul a greşit adresa de email pe care a indicat-o pentru primirea credenţialelor (respectiv a userului şi a parolei), corectarea se va face doar de angajaţii gărzii forestiere din raza teritorială a solicitantului. Odată ce s-a primit userul şi parola, nu se mai pot face modificări în câmpului utilizatorului.
Foarte important: la momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operaţiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente.
În situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesbilitatea GSM, pentru funcționarea corectă a aplicaţiilor mobile - Android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „Sincronizează” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi.
SUMAL1.0 Agent și-a încetat aplicabilitatea, operatorii economici nemaifiind obligaţi să raporteze lunar situaţia stocurilor, dar mai rămâne disponibil pentru consultare, fără a putea fi operate modificări.