Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 25 (7637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum să ne păstrăm sănătatea trăind în armonie cu anotimpurile

Influențele exercitate de anotimpuri și de factorii atmosferici, pot avea un impact profund asupra sănătății. De exemplu, virusurile și tulburările sezoniere de dispoziție sunt cele mai des întâlnite în timpul iernii, iar astmul și bolile de plămâni își ating punctul culminant în timpul toamnei. Înțelegând ritmurile naturii și modul în care acestea ne pot afecta sănătatea, putem să facem eforturi pentru a ne adapta la ele și, astfel, să prevenim bolile. Asta înseamnă să trăim în armonie cu mediul înconjurător.

De-a lungul celor trei luni ale primăverii, toate ființele vii se înmulțesc și cresc. În acest moment, natura este cuprinsă de un spirit plin de vitalitate și totul se trezește la viață. Trebuie să ne culcăm de cum se lasă seara și să ne trezim devreme. Purtăm haine lejere și facem plimbări. Activitățile noastre fizice și mintale ar trebui să fie ca vremea - active și pline de viață, deschise. Dacă acționăm împotriva acestui principiu, energia ficatului care influențează sistemul nervos ar putea fi afectată, iar capacitatea noastră de a ne adapta la energia verii va fi slăbită.

Vom urmări să evităm aromele acre și să le alegem pe cele dulci și iuți.

Deoarece iarna oamenii pot dezvolta un dezechilibru termic, primăvara pot să apară probleme legate de constipație, respirație rău mirositoare, gât uscat. Bananele, perele, castravetele, castanele, trestia de zahar ajută la îndepărtarea acestor probleme.

De-a lungul celor trei luni ale verii, din punctul de vedere al medicinii tradiționale chinezești, energia cerului se revarsă în jos, iar cea a pământului se ridică. Din această interacțiune a cerului și a pământului, toate plantele se maturizează și apar din belșug animale, flori și fructe. Ne culcăm ceva mai târziu seara și ne trezim devreme. Nu neglijăm lumina solară. Încercăm să nu ne enervăm prea ușor, să ne menținem un spirit viu și agreabil și o minte calmă și pașnică - astfel ca spiritul nostru să fie bogat, ca tot ce se află în natură. Nu ne blocăm porii pielii - ne permitem să transpirăm liber, lăsând să ni se evapore nu doar transpirația, ci și emoțiile și dorințele. Toate lucrurile ar trebui să urmeze principiul ieșirii la suprafață; acesta este un mod de a antrena dezvoltarea în timpul verii.

Este indicat să consumăm alimente cu gust iute și să le evităm pe cât posibil pe cele cu gust amar. Pentru a ajuta la echilibrarea temperaturii corpului putem consuma pepene, castraveți, căpșuni, roșii.

Dacă acționăm împotriva acestor reguli, vom afecta energia inimii, care corespunde anotimpului verii. Când vine toamna, vom fi cuprinși cu ușurință de febră și nu vom mai fi în stare să facem față energiei autumnale. Anotimpul verii este urmat de vara târzie. Dezechilibrele pot include tulburări ale energiei splinei și ale sistemului digestiv.

De-a lungul celor trei luni ale toamnei, toate recoltele sunt coapte și pregătite pentru cules. Vremea e răcoroasă și plantele par singuratice. Ne culcăm ceva mai devreme și ne dăm jos din pat în zorii zilei. Ne păstrăm calmul și liniștea interioară. Numai conservându-ne spiritul, menținându-ne starea de calm și făcând exerciții de respirație putem înfrunta schimbarea vremii. Dar datorită acestei schimbări, energia plămânilor noștri se va purifica. Astfel, trebuie să ne alimentăm energia în timpul toamnei. Încălcarea acestei reguli va afecta energia plămânilor, iar la sosirea iernii, sistemul nostru nu va digera cum trebuie mâncărurile, iar acest lucru se va manifesta în deteriorarea sănătății intestinelor și calitatea de „depozitare” a energiei iernii va fi compromisă.

Toamna este indicat să consumăm ghimbir, boabe de piper, semințe de muștar, morcovi, cartofi dulci, ceapă și usturoi.

De-a lungul celor trei luni hibernale, toate lucrurile vii ar trebui să se întoarcă acasă și să se conserve. Apa se transformă în gheață, pământul este fisurat de frig. Ne culcăm devreme și ne trezim de-abia după ce soarele s-a ridicat pe cer. Emoțiile noastre nu ar trebui să fie prea puternice, ci să se manifeste doar ca atunci când suntem cu adevărat mulțumiți. Evităm frigul și stăm prin preajma surselor de căldură. Evităm transpirația în exces și pierderile de energie care rezultă din aceasta. Este modul de a avea grijă de ceea ce am depozitat. Dacă încălcăm această regulă, slăbiciunea și răceala extremităților se vor manifesta în clipa în care va sosi primăvara, iar adaptabilitatea noastră la energia expansivă a acesteia va fi slăbită.

Iarna este indicat să consumăm pește, morcovi, cartofi, ceapă și usturoi, ouă, porumb și nuci.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să ne păstrăm sănătatea trăind în armonie cu anotimpurile.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum să ne păstrăm sănătatea trăind în armonie cu anotimpurile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtă dulce simplă și rapidă Pentru cei ce iubesc turta dulce simplă, din comerț, dar ar vrea să fie mai moale și mai aromată, ar dori să o pregătească acasă ca să fie siguri că nu e plină de conservanți, dar nu au la dispoziție prea mult timp, aceasta este o rețetă... Citeşte