În perioada 25-30 ianuarie 2021 s-a desfășurat și la Școala Gimnazială ,,Mitropolit Iacob Putneanul” Putna, Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar - Campania R.E.S.P.E.C.T. cu componentele ei: Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoție, Comunicare, Toleranță. Această perioadă a inclus și Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli - 30 ianuarie 2021.
Campania R.E.S.P.E.C.T s-a aflat la a VII-a ediție și s-a desfășurat sub egida
,,Fii bun de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!”
În cursul zilei de 25.01.2021, la ora de educație civică, ca o introducere la campania R.E.S.P.E.C.T., au fost prezentate valorile morale și motto-ul sub care au debutat activitățile propuse la clasa a IV-a:
„Violența este arma celor slabi. Nonviolenţa este arma celor puternici.”
Mahatma Gandhiiniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente, mai spunea:
„Fii tu însuți mișcarea pe care vrei să o vezi în lume!” dar și „Nonviolența necesită o dublă credință: credința în Divinitate și credința în ființa umană”.
“Universul școlii, care este o reflecție a universului familiei și a ceea ce suntem cu toții în societate, nu va fi tulburat de violență în diversele ei forme, în măsura în care noi adulții, acționăm responsabil. Depinde de noi!
Elevii au fost îndemnați ca pe baza valorilor morale prezentate să conceapă desene și mesaje pe calculator, să realizeze machete și afișe pe suport de hârtie și carton. Folosindu-și cunoștințele dobândite, imaginația, abilitățile de lucru la calculator, abilitățile de lucru manual și, în unele cazuri, lucrând în echipă, au reușit în cursul săptămânii să realizeze materiale foarte expresive, frumoase, cu impact atât vizual, cât și emoțional. O parte dintre desenele și mesajele concepute pe calculator au fost transpuse pe tricouri, impactul acestora fiind mai puternic iar diseminarea lor mai largă”, a precizat consilierul educativ Mariana Aurica Chidoveț.
Vineri 29.01.2021 au fost prezentate online componentele campaniei R.E.S.P.E.C.T., elevii fiind încurajați să găsească și alte valori morale decât cele de bază și să aducă argumente în favoarea utilizării lor în activități. Cu această ocazie a fost realizată floarea respectului ale cărei petale sunt constituite din termenii specifici prezentați.
În urma discuțiilor a fost conceput un semafor al campaniei, fiecare culoare având un mesaj: roșu - ,,Stop violenței în școală!”, galben - ,,Fii pașnic nu violent!”, ,,Gândește înainte să lovești!”, verde - ,,Fă-ți prieteni, fii asertiv!”.
Elevii au vizionat un film educațional cu privire la conflicte și rezolvarea lor. În final au fost identificați trei pași în rezolvarea conflictelor:
- Autocontrol;
- Comunicare deschisă;
- Găsește o soluție.
În acest context a fost prezentat mesajul lui Nicolae Opopol ,,Nimic nu este mai eficient și nimic nu costă mai ieftin ca prevenția.”
În finalul activităților au fost realizate florile respectului, sub formă de inimi, fiecare elev este o floare-inimă - iar împreună formează o grădină frumoasă.
Campania a fost un succes, copiii s-au implicat, au fost activi și creativi, au participat la numeroase activități educative vizând prevenirea agresivității și a violenței, prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, atât în mediul școlar, cât și în afara acestuia, iar părinții le-au fost alături.
Concluzia finală:
“Viața trebuie trăită cu emoție, dar nu trebuie neglijată prevenția. În educație se află soluția tuturor problemelor, pentru că prin educație dobândim cunoaștere. Responsabilitatea pentru o viață mai bună este a noastră a tuturor. Aceasta nu se poate dobândi fără comunicare, iar atunci când ideile diferă trebuie să dăm dovadă de toleranță. Numai sub puterea RESPECTULUI putem conviețui împreună și putem dobândi siguranță pentru noi și restul lumii. Efortul și implicarea tuturor, pentru conștientizarea și combaterea violenței , sunt admirabile. Felicitări tuturor! Mulțumiri pentru sprijin părinților!”, a spus Mariana Aurica Chidoveț, ca o concluzie finală.