O femeie din municipiul Rădăuți este trimisă în judecată într-un dosar de dare de mită, fiind acuzată că a dat 100 de euro unui ofițer cu funcție de conducere din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Suceava, chiar în sala de examinări teoretice.
Presupusa faptă este din mai 2019, iar ceea ce atrage cel mai mult atenția acum este că unul dintre martorii din dosar, care a fost implicat în acțiunea flagrantă, este nimeni altul decât comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, fostul șef de la Permise și înmatriculări.
Așadar, cel care este pus acum sub acuzare pentru șpăgi amețitoare, într-un carusel infracțional în care se învârteau milioane de euro, a fost la vremea respectivă martor la acțiunea pusă la cale de Serviciul Județean Anticorupție Suceava pentru punerea sub acuzare a femeii care acum este inculpată și trimisă în judecată. Radu Obreja a fost citat ca martor în acest dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava.
A vrut să dea examenul de traseu mai repede, contra sutei de euro
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au arătat într-un comunicat de presă că în data de 15 mai 2019, femeia a susținut examinarea teoretică, prilej cu care a oferit două bancnote de câte 50 de euro unui ofițer de poliție, pentru urgentarea îndeplinirii unui act ce îi intră în atribuţiile de serviciu, respectiv să îi urgenteze programarea susţinerii probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducere auto, în condiţiile în care perioada comunicată ca fiind disponibilă pentru susţinerea probei era septembrie 2019 pentru municipiul Rădăuţi şi iulie 2019 pentru municipiul Suceava.
Tentativa de mituire a fost imediat raportată la Serviciul Județean Anticorupție.
Cei o sută de euro nu erau așadar șpagă directă pentru permis (sumă prea mică dacă ne raportăm la cât se dădea, conform anchetei DNA), ci doar pentru facilitarea obținerii unei date mai rapide pentru proba practică de condus, care, odată trecută, însemna pentru femeie obținerea permisului de conducere.
Nu este exclus ca la acea vreme ofițerul Obreja și colegii săi să fi avut informații sau bănuieli că sunt monitorizați, astfel că demersul femeii de a da mită o sută de euro s-a soldat cu un eșec, eșec transformat într-un dosar penal care a adus-o în boxa acuzaților.
Măriuța Loredana Rusu a fost pusă sub acuzare de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru dare de mită, fiindu-i impusă măsura controlului judiciar, inițial cu interdicție de a părăsi municipiul Rădăuți, apoi cu interdicție de a părăsi România.
Inculpata a fost ulterior trimisă în judecată, dosarul fiind acum în judecată la magistrații de la Tribunalul Suceava.
Șpăgile pentru Obreja și colegii examinatori, de la 200 de euro la câteva mii de euro
La termenul din 13 ianuarie 2021 al acestui proces, instanța a repetat procedura de citare a trei martori, printre ei și ofițerul Radu-Ionuț Obreja. Tribunalul Suceava a efectuat adresă către Centrul de Reținere al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, pentru a confirma că martorul Obreja este încarcerat acolo, în vederea audierii. Este practic o procedură standard, în vederea audierii unei persoane private de libertate.
Comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja este pus sub acuzare de procurorii de la DNA – Serviciul Teritorial Suceava, pentru comiterea mai multor infracțiuni, două infracțiuni de constituire de grup infracțional organizat, și asta pentru că împreună cu alte persoane permitea fraudarea, contra unor sume de bani cu titlu de mită, a examenelor teoretice pentru permisul de conducere, în scopul comiterii infracțiunilor de luare de mită.
De asemenea, fostul șef de la Permise și Înmatriculări este acuzat de luare de mită, procurorii de la DNA lucrând la documentarea numărului de fapte.
Prima luare de mită dovedită s-ar fi petrecut pe 20 iunie 2020, când comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja a primit 200 de euro pentru a-l declara admis pe un bărbat la proba practică aferentă examenului de obținere a permisului de conducere, categoria B.
Alte două fapte au fost înregistrate pe 20 august 2020. În prima situație este vorba de 3.000 de euro primiți de la un investigator sub acoperire pentru a-i permite acestuia fraudarea examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere categoria C. În acest caz ar fi fost complici agentul de poliție Gheorghe Ionel Perijoc și Silviu-Lucian Pandelea.
Al doilea caz din ziua amintită i-a avut drept intermediari pe același agent de poliție Gheorghe-Ionel Perijoc, dar și pe Costică Boicu. Suma încasată ar fi fost de 4.400 de euro pentru a-i permite unui candidat fraudarea examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere categoria B.
Cel de-al patrulea act de luare de mită documentat a avut loc pe 8 septembrie 2020. Și de această dată apar în ecuație agentul de poliție Gheorghe-Ionel Perijoc și Costică Boicu. De această dată, suma încasată a fost de 5.500 de euro și tot pentru fraudarea examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere categoria B.