Prețul gigacaloriei furnizate în sistem centralizat, la Suceava, a scăzut cu aproape 35 de lei/gigacalorie, măsura fiind luată, în premieră, într-o perioadă în care prețul tuturor utilităților crește semnificativ.
Decizia a fost luată în Consiliul Local Suceava, întrunit în ședință ordinară, în baza calculelor de cost efectuate de producătorul Bioenergy Suceava și furnizorul de servicii de transport și distribuție, Thermonet, precum și a avizelor ANRE pentru noile tarife. Energia termică furnizată în municipiul Suceava este produsă pe biomasă, acesta fiind și motivul pentru care a fost posibilă reducerea de preț.
“Am ținut să intrăm cu acest punct de astăzi, pe ordinea suplimentară, pentru a reduce prețul gigacaloriei chiar din luna ianuarie. Este pentru prima data în 17 ani, de când sunt primar, când facem o diminuare de tarif la energia termică. Și nu e doar o chestie administrativă, ci o reducere serioasă, de la 480,18 lei la 445,53 de lei”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu, inițiator al proiectului de hotărâre.
Noul cost al gigacaloriei furnizate în sistem centralizat în municipiul Suceava, de 445,53 de lei (cu TVA), este compus din tariful de producție, al Bioenergy, care a scăzut de la 196,51 lei/gigacalorie la 159,3 lei pe gigacalorie (fără TVA), şi tariful de transport și distribuție, puțin crescut, din ianuarie 2021, de la 207 lei/gigacalorie la 215,1 lei/gigacalorie (fără TVA).
Reducerea de preț a gigacaloriei, cu 34,65 lei, va fi resimțită în special de agenții economici racordați la sistemul centralizat, care nu beneficiază de un preț subvenționat, așa cum este cel către populație.
Sucevenii vor plăti în continuare prețul subvenționat, de 240 de lei/gigacalorie (cu TVA), în vreme ce agenții economici, care plăteau până acum 480,18 lei (cu TVA), vor plăti 445,53 de lei (cu TVA).
Economii de 3 milioane de lei la bugetul local al Sucevei, din subvenția la căldură
Cel mai mare efect al reducerii de preț al gigacaloriei se va resimți la bugetul local al Sucevei, de unde se subvenționează prețul gigacaloriei plătit de populație.
“Până acum subvenția la energia termică era suportată în cote egale de primărie și populație – 240,18 lei de către municipalitate și 240 de lei la populație. Nu e corect să reducem tariful de vânzare către populație, cât timp subvenția este achitată tot de populație, indirect, inclusiv de cei care nu beneficiază de energia termică”, a explicat Ion Lungu.
În mare, economiile pe care le face municipalitatea la plata subvenției pentru energia termică furnizată populației sunt de aproximativ 3 milioane de lei pe sezonul rece.
Edilul sucevean și-a exprimat mulțumirea vizavi de reducerea prețului gigacaloriei, anunțând că în continuare urmează să fie depus un proiect pe fonduri europene, prin care să fie modernizată rețeaua de transport și distribuție, reabilitată până acum în proporție de 40%.
“Îmi doresc să avem o gigacalorie ieftină, la un preț suportabil pentru populație, încât, din proprie inițiativă, tot mai multă lume să revină la sistemul centralizat, inclusiv agenții economici”, a mai spus Ion Lungu, care vrea să atragă fonduri de 35 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).