Conform afirmațiilor lui James Wilson, autorul cărții “Oboseala suprarenală: Sindromul stresului secolului al 21-lea”, stresul cronic afectează capacitatea corpului de a-și reveni după episoade de stres emoțional, mental și fizic.
Pentru a ne da seama cu exactitate de starea de sănătate în care se află glandele suprarenale, este indicat să apelăm la un set de analize medicale. Măsurarea nivelului de cortizol se poate face printr-o analiză de sânge. Cu toate acestea, cortizolul are un ritm diurn natural - nivelul cel mai ridicat este dimineața și coboară treptat pe parcursul zilei, fiind cel mai scăzut înainte de culcare, când trebuie să ne odihnim. Pentru a examina curba nivelului de cortizol, este necesar să-l măsurăm pe tot parcursul zilei. Acest lucru se realizează cel mai ușor prin măsurarea lui în salivă - unde nivelul este aproximativ la fel ca cel din sânge.
Putem trata oboseala glandelor suprarenale. Prima măsură constă în încercarea de a reduce reacția emoțională și fizică la stres. Trebuie să ne adresăm următoarele întrebări: Ce aspecte din experiența noastră de viață îți amplifică reacția la stres? Pe care dintre aceste situații le putem schimba? Avem un loc de muncă stresant? Suntem într-o relație abuzivă? Avem nevoie de o dietă mai sănătoasă? Avem nevoie de exerciții fizice? etc.
Reducerea reacției la stres se poate face printr-un exercițiu simplu de respirație abdominală. Orice formă de meditație sau rugăciune, inclusiv qigong-ul medical, ne pot ajuta. Exercițiile blânde - mersul, de exemplu mai ales efectuate în natură, sunt foarte vindecătoare pentru suprarenale. Un somn adecvat și de bună calitate este absolut esențial.
Alimentația sănătoasă este și ea importantă în susținerea funcționării optime a suprarenalelor - furnizarea nutrienților de care corpul nostru are nevoie pentru a combate stresul și a se vindeca. O dietă de vindecare a glandelor suprarenale reduce la minimum sau exclude alcoolul, cofeina și zahărul, punând accent pe fructe, legume și proteine sănătoase. Din cauza scăderilor bruște ale glicemiei, generate de nivelurile inadecvate de cortizol, consumul de mai multe mese mici care includ grăsimi și proteine - pe tot parcursul zilei - funcționează cel mai bine pentru majoritatea femeilor.
Pentru recuperarea funcției suprarenalelor este indicat să reducem consumul de carne roșie, produse lactate, cofeină, alcool, făină și cereale rafinate, zahăr rafinat, alimente procesate, grăsimi hidrogenate. Putem pune accentul pe alimente cultivate, hrănite și/sau prelucrate - fără pesticide, hormoni sau antibiotice -, fructe și legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, surse de grăsimi polisaturate cum ar fi măslinele, nucile, untul și uleiurile din toate tipurile de nuci, avocado, nucă de cocos, pește din ape reci și proteine slabe. Anumiți nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea glandelor suprarenale; consumul de alimente care conțin acești nutrienți - în principal fructe și legume de culoare închisă, nuci și semințe, leguminoase și cereale integrale - sau administrarea lor sub formă de suplimente pot fi utile.
Există multe plante ce susțin glandele suprarenale. Pot fi luate sub formă de suplimente, în capsule sau tinctură. Câteva dintre acestea, cum ar fi ashwaganda, Rhodiola și busuiocul, sunt destul de sigure și echilibrează glandele suprarenale, indiferent dacă suntem în faza de reacție acută la stres - un nivel ridicat de cortizol sau de oboseală suprarenală - nivel scăzut de cortizol. Există și alte plante medicinale utile, dar recomandăm înainte de folosirea lor, atât analize de laborator, cat și un consult la un terapeut experimentat în tratarea oboselii suprarenale, înainte de a le folosi. Lemnul dulce, de exemplu, poate susține nivelul de cortizol la cineva cu oboseală suprarenală, dar ar putea exacerba nivelul deja ridicat de cortizol la cineva cu o reacție acută la stres. Poate să mărească tensiunea arterială și trebuie folosit cu precauție. Ginsengul este o altă plantă adaptogenă care poate susține funcția suprarenală, dar există mai multe tipuri de ginseng, iar unele pot crește anxietatea și tensiunea arterială. Maca este o rădăcină peruviană care poate susține un nivel înalt de energie și bună dispoziție.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com