Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 20 (7632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Tolerați de ani

Autogara piraților de la Orizont Burdujeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pirateria auto este una dintre activitățile ilicite care nu s-au diminuat deloc în Suceava, în ton cu vremurile și normalitatea, deși este foarte nocivă din mai multe puncte de vedere. Călătorii nu au siguranță, cei care fac transportul nu achită nici o taxă legată de activitatea din care câștigă, iar firmele legale sunt puse pe butuci, cu atât mai mult în aceste vremuri grele pentru toată lumea. Instituțiile statului sunt asaltate de reclamații de la firmele autorizate, mai mari sau mai mici, dar cu toate acestea cazurile în care se iau măsuri față de transportatorii ilegali sunt foarte rare. Așa s-a ajuns ca în zona Orizont din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava cei care fac curse ilegale către mai multe sate să ocupe aproape întreaga parcare, cea din zona stației de pe sensul dinspre Burdujeni spre centrul Sucevei. Și peste drum, pe strada Tineretului, la capătul spre Orizont, pirații au ”rezervate” mai multe locuri. Racolarea călătorilor se face chiar din stația de autobuz a TPL.

Zona Orizont a devenit un soi de autogară clandestină, arhicunoscută pentru cei care circulă cu aceste mașini, în detrimentul transportului legal, făcut cu microbuze sau autobuze, după caz. 

 

Pirații dau ”bilete” mai scumpe. Cum se explică totuși că au clienți

S-a ajuns ca cei care fac piraterie să se certe întrei ei de la locurile din ”autogara” de la Orizont. Cei care au mai mult tupeu le spun celor care le fac concurență că ei plătesc taxă la primărie.

Din zona Orizont pleacă în cursele ilegale cei care duc oamenii la Dumbrăveni, Salcea, Siminicea, Corocăiești, Verești, Adâncata, uneori și spre Botoșani.

Paradoxal poate, cei care fac piraterie au tarife mai mari decât firmele care au traseul respectiv câștigat la licitație. De exemplu, dacă de la Suceava la Siminicea, la firma care face transportul legal biletul costă 5 lei, la pirați este 7,50 lei cursa. Spre Botoșani, la firmele licențiate cursa este 10 lei, în timp ce pirații cer 15 lei. Dacă vă întrebați cum de merg oamenii cu aceștia, deși sunt mai scumpi, explicația cea mai des întâlnită este că pirații, care nu respectă nici o regulă, îi duc la adresă. Apoi, mulți călători invocă și relațiile personale, faptul că nu pot refuza să urce în mașina consăteanului care îi invită să îi ducă acasă.

 

Călătorii aleg varianta care îndepărtează de localitatea lor transportul decent și sigur

Într-o țară normală, transportul de acest gen s-ar stinge singur, pentru că omul, călătorul, s-ar gândi că nu știe în ce mașină se urcă, ce stare tehnică are vehiculul, în ce stare este șoferul, dacă nu este poate băut sau foarte obosit în acea zi. Din păcate, nu prea este cazul la noi, deși în ultimii ani au avut loc câteva accidente grave în care au fost implicați pirați auto.

Ce nu vor să înțeleagă oamenii este că, mergând cu astfel de transportatori, nu fac decât să îndepărteze de localitatea lor un transport normal, adică prestat cu mașini sigure, făcut pentru transport de persoane, verificate periodic, cu șoferi cu atestate profesionale. Iar dacă nu se gândesc la ei ar trebui să se gândească măcar la copiii lor, care merită să facă naveta în condiții mai sigure. Cel puțin acolo unde firmele de profil au cursă din oră în oră, apelarea la pirații auto este greu de înțeles. 

 

Pirații auto pot fi amendați și lăsați fără plăcuțele de înmatriculare la mașini

De câțiva ani de zile, în urma schimbării legislației, polițiștii pot lua mai facil măsuri destul de drastice față de cei care fac transport auto ocazional, fără autorizație, cu autoturisme și vehicule până în 8+1 locuri. 

Șoferii care efectuează transport ilegal de persoane pot fi lăsaţi mult mai uşor fără maşini (pentru un interval de până la 6 luni), în urma modificărilor aduse Legii 38/2008.

Prin modificarea adusă legislaţiei, pirateria auto nu mai trebuie dovedită prin caracterul repetabil (adică depistarea în mai multe rânduri a celui care face transport ilicit), ci doar o singură dată.

Conform legii, maşinile care fac transport ilicit nu au drept de circulaţie timp de şase luni de zile, însă, dacă proprietarul achită amenda, el poate recăpăta numerele de înmatriculare şi certificatul după 30 de zile. Amenzile care pot fi aplicate pentru piraterie auto sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

Poliția județeană a mai mediatizat periodic acțiuni de control prin care au fost date amenzi și ridicate plăcuțe de înmatriculare, însă cele mai multe au fost la nivel de județ și mai puțin în municipiul Suceava. Totuși, s-a făcut puțin pe această linie și nu suficient de des pentru a se putea diminua acest fenomen.

O altă autoritate de control a statului, Inspectoratul de Stat pentru Control în Transporturi Rutiere, nu se ocupă de aceste sesizări, pentru că are competențe doar pentru vehicule de transport persoane mai mari, de peste 8+1. 

 

Nereguli comise vizibil, în locuri aglomerate din Suceava, și de transportatorii legali 

Pentru a fi corecți până la capăt, și în rândul firmelor autorizate care fac transport interjudețean sau intrajudețean sunt multe nereguli și se practică o concurență neloială.

Amintim aici doar de firmele care leagă sate limitrofe municipiului Suceava dar opresc în mai toate stațiile de autobuz din oraș, luând mulți călători care, conform licenței, nu le aparțin, ori de firmele care fac curse spre București sau alte destinații și își iau călătorii din stații și puncte unde nu ar avea voie să oprească, conform caietelor de sarcini și ce este specificat în acestea, la capitolul puncte de încărcare-descărcare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autogara piraților de la Orizont Burdujeni.
 Vizualizări articol: 6264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Autogara piraților de la Orizont Burdujeni3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mălai cu magiun (rețeta rapidă) Dacă vă e dor de mălaiul pe care îl făcea bunica, dar nu vă iese niciodată altceva decât un fel de mămăligă dulce și aspră, dacă ați crezut că trebuie să renunțați la acest preparat al copilăriei din cauza insuccesului culinar și... Citeşte