Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava face eforturi pentru a izola focarele de pestă porcină din județ, două fiind deja închise și sperându-se că alte opt vor putea fi declarate închise în luna februarie.
Au fost închise focarele de la Strâmtura-Vama și de la Călinești-Dărmănești, iar focarele cu evoluție favorabilă sunt cele de la Corocăiești-Verești, Hreațca-Vulturești, Mihăiești-Horodniceni și de la Păltinoasa.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că aceste focare evoluează pozitiv, în sensul că nu au mai fost înregistrate mortalități sau semne de boală:
”Dacă lucrurile merg bine sperăm să închidem aceste focare cât mai repede, în luna februarie. Le mulțumim crescătorilor de porci pentru că au colaborat cu medicii la recensământ și pentru că au fost responsabili, astfel că nu au mai apărut cazuri noi”, a transmis Sorin Mihai Voloșeniuc.
Situația nu este la fel de bună în cazurile de apariție a bolii de la Marginea și Sucevița. La Marginea, a fost confirmat și un al doilea caz, un focar secundar.
”Rugăm sucevenii să fie responsabili, să evite contactele porcilor din gospodărie cu exteriorul, să respecte un minim de măsuri de igienă la intrarea în adăpostul porcinelor și, foarte important, să anunțe imediat medicii veterinari dacă observă o deteriorare a stării animalelor. Numai așa vom putea ține virusul sub control și scăpa de această problemă majoră, acest virus care poate provoca mari pierderi economice”, a transmis doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
După cum am mai arătat în Monitorul de Suceava, DSVSA Suceava face apel la crescătorii de porci să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă semne de boală, numai așa putându-se întocmi dosar de despăgubire pentru animalele care mor de pestă porcină africană.
Primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.
Virusul nu se transmite la om, dar face ravagii în populațiile de porcine.
Un focar de pestă la mistreți dă bătăi de cap
În afara focarelor legate de porcii domestici, dă mari bătăi de cap un focar apărut la porcii mistreți, pe Fondul de Vânătoare Pătrăuți. Cum porcii mistreți se mișcă pe distanțe mari, s-a dispus o campanie urgentă de vânare a tuturor mistreților pe o rază a focarului de 8 kilometri.
”Oamenii care dețin porci în gospodării ar trebui să evite deplasările în pădure și, dacă este nevoie neapărat, să se dezinfecteze la întoarcere, pentru a nu aduce virusul acasă. Îi rugăm și pe muncitorii forestieri și pe cei care îi coordonează să înțeleagă că este important să urmeze un minimum de măsuri de dezinfecție, pentru că virusul se poate extinde extrem de ușor. De asemenea, porcii să rămână în gospodării, în locul de creștere, fără contact sub nici o formă cu exteriorul”, a mai transmis directorul executiv al DSVSA Suceava.