Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dat sentința finală în dosarul de contrabandă privind comerțul ilicit din spatele Pieței Mari a municipiului Suceava, în care nu mai puțin de 24 de persoane au fost trimise în judecată. Toate cele 24 de persoane trimise în judecată au fost găsite vinovate, iar magistrații au redus doar două pedepse pronunțate de Judecătoria Suceava, în rest fiind menținute condamnările de la prima instanță. Cea mai mare pedeapsă este de 9 ani de închisoare, dar cei mai mulți dintre inculpați aveau condamnări similare, dar cu suspendare condiționată. Sunt şi mulți dintre cei acuzați care au primit pedepse suspendate condiționat.
13, zi cu ghinion pentru contrabanda din Piața Mare
Ancheta din acest caz a început cu date adunate din august 2015, iar 13 aprilie 2016 a fost ziua în care polițiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Biroul de Combatere a Fraudei Vamale, coordonați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, au descins în zona din spatele Pieței Mari. S-au efectuat atunci mai multe percheziții care au vizat patru ansambluri de imobile, dar şi mai multe boxe şi anexe din partea din spate a Pieței Mari.
În acea zi, procurorii au dispus sechestru asigurătoriu pe foarte multe bunuri ale inculpaților, bani, case şi maşini, mare parte confiscate acum prin decizia instanței.
În urma perchezițiilor efectuate atunci, au fost găsite şi ridicate 897.500 de țigarete de proveniență extracomunitară şi duty-free şi 1.935 de litri alcool şi băuturi alcoolice de proveniență ucraineană, reprezentând sticle îmbuteliate de vodcă, whisky şi alte băuturi alcoolice de diferite mărci, precum şi alcool dublu rafinat îmbuteliat în recipiente tip pet. Valoarea de piață a țigărilor de contrabandă ridicate pe 13 aprilie este de circa 540.000 de lei, iar valoarea alcoolului de contrabandă de aproximativ 150.000 de lei.
Tarabe pentru comerț legal, paravanul perfect pentru contrabandă
Faptul că la tarabele din spatele Pieței Mari se vindeau țigări de contrabandă era arhicunoscut de ani de zile, însă anchetatorii au început să strângă probatoriu de la mijlocul anului 2015. Pe 7 august 2015, un echipaj al Jandarmeriei Suceava a depistat pe strada Petru Rareş, în zona pieței centrale, un bărbat care transporta într-un bagaj 100 de pachete de țigări, de proveniență extracomunitară.
Acesta avea să fie doar punctul de plecare al unui dosar foarte complex. În cadrul anchetei penale a fost probată existența unei adevărate rețele de distribuitori de mărfuri de contrabandă. Din cercetări a rezultat că un numeros grup de persoane depozitează țigări şi alcool de proveniență ucraineană pe două proprietăți din spatele Pieței Mari, marfă care apoi este vândută în piață şi în alte locații.
Inculpații se ocupau frecvent, rezultă din cercetări, de transport şi comercializare de țigări şi alcool de proveniență extracomunitară, respectiv Ucraina. Comerțul se desfăşura chiar în Piața Mare, au stabilit anchetatorii, o realitate despre care aveau date de multă vreme, însă au trebuit să o şi demonstreze prin probe.
„Inculpații aveau ca zonă de desfacere Piața Agroalimentară centrală din municipiul Suceava, unde înstrăinarea țigărilor şi băuturilor alcoolice era realizată pe baza unor prețuri prestabilite, în special față de clienți ocazionali. De asemenea, unii dintre inculpați dețineau tarabe destinate comerțului cu amănuntul în piață, folosindu-le ca paravan pentru actele ilegale”, au explicat la vremea trimiterii în judecată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Şase dintre inculpați au fost şi arestați preventiv în acest dosar, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, iar ulterior au fost plasați sub control judiciar, în libertate, dar cu obligații şi restricții impuse de judecători.
Daune importante achitate sau de achitat, plus confiscări majore
Revenind la condamnările stabilite de Judecătoria Suceava, se remarcă câteva pedepse mari, chiar foarte mari am spune, care au rezultat din acte multiple de contrabandă, dar şi în condițiile în care au fost comise în stare de recidivă post-executorie.
Mai putem remarca şi faptul că mulți dintre inculpați au achitat integral prejudiciile. Sunt şi unii care sunt obligați de instanță să achite daune morale sau materiale importante. Judecătorii au dispus confiscarea de maşini, sume de bani şi alte bunuri descoperite la percheziții, cu precizarea că nici aceste decizii nu sunt definitive.
Per ansamblu, se poate spune că s-au dat condamnări destul de mari, iar mai mult ca sigur cei vizați vor face apel şi vor spera la sentințe mai blânde la Curtea de Apel Suceava, acolo unde se va da verdictul final din acest complex dosar.
Lista condamnărilor stabilite de Curtea de Apel Suceava:
- Toma Petru Clisu (fost Szafta)– 6 ani și 8 luni de închisoare
- Mihaela Clisu - (fostă Butnăraşu şi fostă Zabavschi)– 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare
- Nicolae Barbă „Colea” - 9 ani de închisoare
- Viorica Gavrilovici (fostă Sănduleac) – 6 ani de închisoare
- Petru Adrian Ciuraru (fost Cucu) – 6ani de închisoare
- Liliana Ciuraru – 5 ani de închisoare
- Ionel Eugen Danu - 3 ani, 8 luni şi 13 zile închisoare
- Olga Ivanina Danu - 3 ani, 8 luni şi 13 zile închisoare
- Anna Cobelea - 2 ani, 10 luni şi 10 zile închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare de 4 ani
- Larisa Dugan - 2 ani, 6 luni şi 20 de zile închisoare, termen de încercare de 4 ani
- Doina Nechita – 3 ani închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare de 4 ani
- Luminița Nechita - 3 ani închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare de 4 ani
- Cristina Rusu – 1 an de închisoare, termen de încercare de 2 ani de zile
- Liviu Ghiocel Zabavschi - 3 ani închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare de 4 ani
- Luminița Cumpăratu – 11 luni de închisoare, suspendată, termen de încercare de 2 ani de zile
- Olga Lupu – 1 an şi 4 luni de închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare 2 ani şi 6 luni
- Sorin Șandru - 1 an de închisoare, termen de încercare de 2 ani de zile
- Constantin Grosu – 2 ani şi 10 luni de închisoare, cu termen de încercare de 4 ani
- Violeta Tătărângă – 2 ani de închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare de 3 ani şi jumătate
- Lăcrămioara Camelia Boariu - 1 an de închisoare, termen de încercare de 2 ani de zile
- Vladimir Luncaş – 3 ani de închisoare, termen de încercare de 4 ani de zile
- Mariana Luncaş - 2 ani, 6 luni şi 20 de zile închisoare, suspendarea sub supraveghere, termen de încercare de 4 ani
- Vladimir Luncaş - măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni.