Autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă după ce s-au confirmat cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți de pe raza Fondului de Vânătoare Pătrăuți. A fost vorba mai întâi de un mistreț care a fost vânat, iar probele au confirmat prezența virusului, după care au mai fost găsiți în fondul de vânătoare alți doi porci morți, din păcate și la ei confirmându-se că au avut pestă porcină africană. Fiind vorba de animale sălbatice, care circulă foarte mult, evident că riscul de transmitere a virusului este ridicat.
Mistreții trebuie vânați integral în zona afectată
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a transmis în regim de urgență administratorilor de fonduri de vânătoare obligativitatea de a fi vânați integral mistreții prin metode care nu dislocă vânatul, respectiv prin pândă și dibuire. Zona infectată pe care trebuie realizată vânătoarea este de opt kilometri.
Fondurile de vânătoare afectate sunt următoarele: Fondul 54 Pătrăuți, Fondul 53 Adâncata, Fondul 52 Zamostea, Fondul 51 Șerbăuți, Fondul 50 Todirești, Fondul 49 Mihoveni, Fondul 48 Stroiești, Fondul 57 Suceava, Fondul 56 Salcea și Fondul 55 Mitoc.
Mistreții care vor fi vânați vor fi incinerați și îngropați imediat, conform procedurilor. Vânătorii trebuie să acționeze cu echipament special și să fie foarte atenți la dezinfecție, atât față de uniforme, cât și în privința mijlocului de transport folosit pentru mistreți, dacă este cazul.
Crescătorii de porci, sfătuiți să evite deplasările în pădure
Directorul DSVSA Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a subliniat cât de importantă este acum colaborarea între instituții, dar și din partea crescătorilor de porci domestici din zonă. În caz contrar, există riscul ca virusul pestei porcine să fie scăpat în totalitate de sub control.
”Oamenii care dețin porci în gospodării ar trebui să evite deplasările în pădure și, dacă este nevoie neapărat, să se dezinfecteze la întoarcere, pentru a nu aduce virusul acasă. Îi rugăm și pe muncitorii forestieri și pe cei care îi coordonează să înțeleagă că este important să urmeze un minimum de măsuri de dezinfecție, virusul se poate extinde extrem de ușor. De asemenea, porcii să rămână în gospodării, în locul de creștere, fără contact sub nici o formă cu exteriorul”, a declarat directorul executiv al DSVSA Suceava.
Apel către crescători să colaboreze cu medicii veterinari. Porcii domestici nu se sacrifică
Medicii veterinari au și ei misiunea de a efectua un recensământ al populației de porcine din zona de focar.
S-a stabilit zona afectată pe o rază de 13 kilometri, compusă din zona infectată cu o rază de 8 kilometri, formată din localitățile Dragomirna, Călugăreni, Mitocu Dragomirnei, Adâncata, Lipoveni, Pătrăuți, Călinești, Călinești Enache, și o zonă tampon de încă 5 kilometri, care cuprinde următoarele localități: Buda, Zvoriștea, Stânca, Șerbănești, Stâncuța, Poiana, Slobozia, Berești, Hânțești, Grigorești, Fetești, Mitocași, municipiul Suceava, Șcheia, Sfântu Ilie, Mihoveni, Costâna, Părhăuți, Todirești, Sârghiești, Gura Solcii, Slobozia Sucevei, Iacobești, Românești, Dănila, Dărmănești, Măriței, Dumbrava, Călinești Vasilache, Șerbăuți, Rauțeni, Zamostea, Cojocăreni, Tăutești. Din județul Botoșani sunt prinse în zona tampon localitățile Vârfu Câmpului și Ionășeni.
Important de precizat, în cazul porcilor domestici nu se pune problema de sacrificare, decât dacă porcul are simptome de boală, caz în care, dacă proprietarul anunță la timp, va fi despăgubit.
”Facem apelul foarte important către crescătorii de porci, de a ne anunța despre orice modificare suspectă a animalelor, pentru a putea interveni la timp. Este foarte important să putem acționa și izola virusul la timp”, este apelul doctorului Sorin Voloșeniuc.
Simptomele bolii care face ravagii printre porci
Medicii veterinari suceveni, care s-au întâlnit deja cu numeroase cazuri de porci bolnavi de pestă porcină africană, spun că primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în 7 zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.
Virusul nu se transmite la om, dar face ravagii în populațiile de porcine.
Recent, o fermă de porci din Focșani a pierdut 30.000 de animale, în timp de una din Iași a rămas fără o mie de porci, după ce virusul a ajuns în exploatații.