A doua etapă de vaccinare a început dezastruos și cu multe disfuncționalități, atât în municipiul Suceava, cât și în județ. În momentul de față, persoanele care se vor vaccina au fost programate pentru această operațiune la spitalele din județ. Dacă inițial trebuiau să fie 30 de centre de vaccinare în tot județul, ulterior numărul acestora a scăzut la 22. Dintre aceste 22 de centre nici unul nu este funcțional în acest moment, aspect confirmat de Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Nici în municipiul Suceava cele cinci centre de vaccinare nu funcționează, iar șansele de a fi deschise în zilele următoare sunt foarte mici.
Cea mai acută problemă este lipsa de personal medical, în special de medici. În municipiul Suceava ieri erau doi medici dintr-un necesar de 10, în timp ce la nivel de județ erau 23 de medici dintr-un total de 44. În ceea ce privește asistenții medicali, până ieri DSP a reușit să identifice 80 de doritori dintr-un total de 88. Și la registratori situația era cumva sub control, necesarul urmând să fie acoperit de elevi din școlile postliceale sanitare.
În ceea ce privește dozele de vaccin, acestea sunt aduse la Iași, ultimul transport fiind de duminică, 17 ianuarie, când în județul Suceava au ajuns 2.340 de vaccinuri, cele mai multe fiind distribuite la Spitalul Județean – 1.080, spitalelor din Fălticeni și Rădăuți – câte 300, iar apoi Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc – câte 240, respectiv Siret – 120 și Vatra Dornei – 60.
Potrivit datelor furnizate de autorități, a doua etapă de vaccinare trebuia să demareze de vineri, 15 ianuarie, dar în buna tradiție românească lucrurile par a fi un mare fiasco, cel puțin după trei zile de la ceea ce trebuia să fie începutul vaccinării persoanelor de peste 65 de ani sau care lucrează în domenii vulnerabile.